Od tohto dátumu sa začne pridávať hmyz do potravín. Červy v chlebe, koláčoch či syroch

jedlo hmyz cerviky
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Európska únia schválila nové nariadenie, ktoré umožňuje pridávanie prášku z múčnych červov do potravín. Od 10. februára sa táto netradičná ingrediencia môže objaviť v produktoch, ako sú chlieb, koláče či syry.

Zavedenie tejto suroviny do potravinárskeho priemyslu vyvoláva rozporuplné reakcie – niektorí ho vítajú ako výživnú alternatívu, iní sa obávajú predstavy konzumácie hmyzu. Píšu o tom tvnoviny.sk

Prášok z červov ako budúcnosť potravín?

Larvy múčiara obyčajného sa bežne chovajú na kŕmenie domácich zvierat, pričom ich strava pozostáva z múky, otrúb a ovocných výliskov. Zvlášť obľubujú jablká a mrkvu. Spoločnosť Scientica, ktorá sa zaoberá ich spracovaním, zatiaľ zásobuje najmä drobnochovateľov a obchody s krmivom pre zvieratá. Podľa odborníkov by však budúcnosť múčnych červov mohla smerovať do ľudskej stravy.

Dobrovoľná konzumácia a prísne pravidlá

Prášok z hmyzu nebude v potravinách pridávaný skryto – výrobky obsahujúce túto ingredienciu budú jasne označené, aby si spotrebitelia mohli sami vybrať, či ich chcú konzumovať. Podmienkou pre jeho použitie je špeciálne ošetrenie UV žiarením, ktoré zabezpečí jeho bezpečnosť.

Hoci hmyz predstavuje cenný zdroj bielkovín a má vysokú výživovú hodnotu, otázkou zostáva, či si získa obľubu medzi európskymi spotrebiteľmi.

V skratke:

Európska únia povolila od 10. februára pridávanie prášku z múčnych červov do potravín, ako je chlieb či syr. Produkty s touto ingredienciou budú riadne označené, takže spotrebitelia si sami rozhodnú, či ich chcú konzumovať. Hmyz je výživný a bohatý na bielkoviny, no jeho prijatie verejnosťou zostáva otázne.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *