Slovenke doniesli pizzu so švábmi a červami: Vitajte v Európskej únii?

Untitled 7

Na internete sa objavilo satirické video, kde si žena v Banskej Bystrici objedná „špeciálnu pizzu Európskej únie“.

Celé video je točené kvôli novým normám EÚ. Európska komisia oznámila, že povolila cvrčky domáce (Acheta domesticus) ako novú potravinu na jednotnom trhu Európskej únie.

Andrea Hudecová od Kotlebovcov vo videu hovorí o tom, že „globalisti“ nás nútia jesť cvrčky a červy a zatiaľ oni lietajú na drahých lietadlách a jedia steaky.

Európska komisia oznámila, že povolila cvrčky domáce (Acheta domesticus) ako novú potravinu na jednotnom trhu Európskej únie. Toto rozhodnutie prišlo po tom, ako komisia vlani schválila na konzumné účely sušené žlté múčne červy a saranču sťahovavú.

Cvrčky budú dostupné gurmánom celé, mrazené alebo sušené, a aj zomleté v podobe prášku. Rada EÚ a eurokomisia svoje rozhodnutie opierajú o prísne posúdenie zo strany Európskej agentúry pre bezpečnosť potravín (EFSA), ktorá dospela k záveru, že konzumácia cvrčkov je bezpečná.

Nezabudnite pozrieť toto:  Minister Taraba dá pre útok medveďa preveriť kroky Štátnej ochrany prírody

Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) zistila, že hmyz je výživný a zdravý zdroj potravy s vysokým obsahom tuku, bielkovín, vitamínov, vlákniny a minerálov. Cvrčky sú tiež identifikované ako alternatívny zdroj bielkovín v rámci stratégie EÚ Z farmy na stôl, ktorá má za cieľ uľahčiť prechod k udržateľnejšiemu potravinovému systému.

Česká politička Karla Maříková na svojom profile na sociálnej sieti varovala pred novou legislatívou EÚ.

Od nového roku 2023 EK povolila pridávanie hmyzu (cvrčkov domácich) do pečiva, cestovín a iných polotovarov „pre širokú verejnosť“. Hoci je publikovaných dôkazov o alergiách a možných anafylaktických reakciách príliš málo, Európska komisia sa domnieva, že nie sú potrebné osobitné požiadavky na označovanie pre možné alergické reakcie.

Alergie na kôrovce, mäkkýše a roztoče domáceho prachu sú však veľmi pravdepodobné aj u ľudí, ktorí sú alergickí na výrobky s pridanými cvrčkami domácimi. Môže tiež viesť k novým alergickým reakciám na substrát, ktorým je hmyz kŕmený.

Nezabudnite pozrieť toto:  Prečo nepiť veľa vody pred spaním? Toto vám to urobí s telom

Preto existuje požiadavka na označovanie len vtedy, ak výrobok obsahuje prášok „Acheta domesticus“. To znamená, že ľudia musia sami zistiť, že „Acheta domesticus“ sa melie na prášok a pridáva sa do potravín.

Nasledujúce výrobky pre širokú verejnosť budú čoskoro v predaji s pridanými cvrčkami (Acheta domesticus):

  • Viaczrnný chlieb
  • Viaczrnné rožky
  • Sušienky a tyčinky
  • Obilné tyčinky
  • Suché premixy pre pekárenské výrobky
  • Sušienky
  • Suché plnené a neplnené cestoviny
  • Omáčky
  • Výrobky zo zemiakov
  • Jedlá zo strukovín a zeleniny
  • Pizza
  • Všeobecné cestoviny a sušené srvátkové výrobky
  • Analógy mäsa (vegetariánske alternatívy mäsa)
  • Polievky a polievkové koncentráty, polievkový prášok
  • Občerstvenie na báze kukuričnej múky
  • Nápoje podobné pivu
  • Čokoládové výrobky, orechy a olejniny
  • Občerstvenie (okrem chipsov) a mäsové prípravky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *