Príchod jesene neohlásia iba farebné koruny stromov, ale aj očakávaná sezóna hubárov. Košíky sa rýchlo plnia dubákmi, suchohríbmi či masliakmi a mnohí si ich chcú uchovať na zimu. Najspoľahlivejším spôsobom je sušenie, no nesprávny postup dokáže znehodnotiť aj tie najlepšie kúsky.
Prečo sú sušené huby také cenné
Sušené huby dodajú polievkam, omáčkam či tradičnému kapustníku nezameniteľnú arómu a hĺbku chuti. Konzervovanie spočíva v odstránení vody, čím sa spomalí rozvoj baktérií a plesní. Kľúčové je však to, ako huby pripravíte ešte pred samotným sušením.
Najväčšia chyba? Umývanie pod vodou
Huby nikdy neumývajte a už vôbec ich nenamáčajte. Dužina sa správa ako špongia – nasaje vodu, čím predĺži čas sušenia a vytvorí podmienky pre vznik plesní. Omrvinky pôdy odstráňte jemne nožíkom, drobný piesok vymeťte kefkou. Ak sú nečistoty odolnejšie, postačí klobúk huby jemne pretrieť vlhkou utierkou, ale bez namáčania.
Masliaky si vyžadujú viac trpezlivosti
Nie všetky huby spracúvame rovnako. Masliaky majú prirodzene slizký povrch, ktorý bráni odparovaniu vody a môže spôsobiť horkastú chuť. Pred sušením je preto vhodné zošúpať im kožku. Aj keď je to trochu zdĺhavé, odmenou je svetlá farba a dlhšia trvácnosť sušených plátkov.
Ako huby skladovať, aby vydržali
Keď sú huby dokonale vysušené, uložte ich do uzatvárateľných sklenených pohárov. Pridajte pár suchých bobkových listov – tie ochránia zásoby pred potravinovými molmi, pohltia zvyšnú vlhkosť a jemne prevoňajú pripravované jedlá. Poháre držte na suchom, chladnom a tienistom mieste. Takto vám zásoby vydržia až do ďalšej hubárskej sezóny.