Ako správne sušiť huby: vyhnite sa chybám, ktoré zničia celý zber

susene huby
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Príchod jesene neohlásia iba farebné koruny stromov, ale aj očakávaná sezóna hubárov. Košíky sa rýchlo plnia dubákmi, suchohríbmi či masliakmi a mnohí si ich chcú uchovať na zimu. Najspoľahlivejším spôsobom je sušenie, no nesprávny postup dokáže znehodnotiť aj tie najlepšie kúsky.

susene huby

Prečo sú sušené huby také cenné

Sušené huby dodajú polievkam, omáčkam či tradičnému kapustníku nezameniteľnú arómu a hĺbku chuti. Konzervovanie spočíva v odstránení vody, čím sa spomalí rozvoj baktérií a plesní. Kľúčové je však to, ako huby pripravíte ešte pred samotným sušením.

Najväčšia chyba? Umývanie pod vodou

Huby nikdy neumývajte a už vôbec ich nenamáčajte. Dužina sa správa ako špongia – nasaje vodu, čím predĺži čas sušenia a vytvorí podmienky pre vznik plesní. Omrvinky pôdy odstráňte jemne nožíkom, drobný piesok vymeťte kefkou. Ak sú nečistoty odolnejšie, postačí klobúk huby jemne pretrieť vlhkou utierkou, ale bez namáčania.

huby

Masliaky si vyžadujú viac trpezlivosti

Nie všetky huby spracúvame rovnako. Masliaky majú prirodzene slizký povrch, ktorý bráni odparovaniu vody a môže spôsobiť horkastú chuť. Pred sušením je preto vhodné zošúpať im kožku. Aj keď je to trochu zdĺhavé, odmenou je svetlá farba a dlhšia trvácnosť sušených plátkov.

Ako huby skladovať, aby vydržali

Keď sú huby dokonale vysušené, uložte ich do uzatvárateľných sklenených pohárov. Pridajte pár suchých bobkových listov – tie ochránia zásoby pred potravinovými molmi, pohltia zvyšnú vlhkosť a jemne prevoňajú pripravované jedlá. Poháre držte na suchom, chladnom a tienistom mieste. Takto vám zásoby vydržia až do ďalšej hubárskej sezóny.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *