Chutí ako káva a vyplavuje všetku špinu z čriev. Poznáte tento nápoj?

kava caj cascara
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Kedysi sa považovala za odpad, dnes sa z nej vyrába „kávový čaj“. Cascara je kávový nápoj, ktorý nie je káva, alebo aspoň nie je úplne káva. Vďaka vlastnostiam tohto nápoja sa stáva čoraz populárnejším, najmä medzi záujemcami o zdravú výživu.

Cascara – čo to je?

Cascara v španielčine znamená „šupka“ a presne taká aj je – teda šupka, ktorá obklopuje kávové plody. Po stáročia sa cascara spracovávala ako vedľajší produkt pri výrobe kávy. V krajinách, kde sa pestuje káva, ako je Jemen, Etiópia a Bolívia, sa však „kávový čaj“ pije už stáročia. Nálev sa vyrába zo slnkom vysušenej šupky a dužiny kávových plodov, ktorá zostáva po extrakcii kávových zŕn. Počas procesu sušenia cascara mení farbu z červenej na hnedú a po uvarení je pripravená na konzumáciu.

Ako chutí cascara?

Cascara je určite dobrou voľbou pre ľudí, ktorí majú radi kávy s kyslastou chuťou. Je to preto, že sušená lúpaná káva je kyslá, má výrazne ovocnú arómu a na jazyku zanecháva sladkú pachuť. Nájdete v nej chuť sušených sliviek a jabĺk spolu s jemnou sladkosťou medu.

Cascara – vlastnosti

Cascara je spojená s kávou nielen svojím zdrojom, ale aj svojimi vlastnosťami. Nálev jemne povzbudzuje a zaháňa únavu. Obsah kofeínu v „kávovom čaji“ je však nižší ako v náleve z kávových zŕn, takže povzbudzujúce účinky sú menšie. Cascara je bohatá na antioxidanty, a preto má pozitívny vplyv na organizmus. Zlepšuje činnosť tráviaceho systému, vymetá usadeniny z čriev a pozitívne pôsobí na sliznicu tráviaceho traktu. Cascara urýchľuje metabolizmus, preto je dobrou voľbou pri diéte.

Ako sa kaskára pripravuje?

Cascara sa pripravuje podobným spôsobom ako káva: sušenú kávu zalejeme horúcou vodou a necháme lúhovať asi 5 – 6 minút. Nálev sa môže konzumovať horúci alebo vychladený. Veľký záujem, ktorému sa káva teší v Poľsku, prilákal do Visly aj „kávový čaj“. Cascara sa dá kúpiť v kamenných a internetových kaviarňach.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *