Koľkokrát a čo môžeme smažiť už na použitom oleji? Šetrite peniaze

olej 1
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Áno, aj keď žijeme v relatívnom blahobyte, sú rodiny, ktorým pomáha používať olej na vyprážanie viackrát. Dá sa to? Je to zdravé? Kde je pravda?

Čo sa deje s olejom, keď v ňom vyprážame?

Vznikajú nové chemické zlúčeniny, mení sa štruktúra oleja a ten stráca svoje pôvodné vlastnosti. Zmena je postupná, po prvom vyprážaní nemusia byť zmeny v chemickej štruktúre badateľné. Pri opakovanom používaní sa už objavujú známky degradácie.

Je použitý olej nebezpečný?

Pri zahrievaní vzniká v jedlých olejoch akroleín, toxická, potenciálne karcinogénna látka. Používanie prehriateho oleja môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny. Môže, ale nemusí, ale kto chce riskovať?

Koľkokrát môžete olej otočiť?

Neexistuje žiadne konkrétne číslo. Pokiaľ olej nezapácha, nie je príliš tmavý a spenený, teoreticky ho možno použiť, ale len naozaj zúfalý človek v nezávideniahodnej situácii alebo šialenec.

Na čom (ne)smažiť vôbec?

Na vyprážanie sa výborne hodí bravčová masť. Ak sa vám nepáči jeho chuť alebo pôvod, môžete vyskúšať kokosový olej. Ak si myslíte, že vyprážaním na masle robíte niečo pozitívne pre svoje zdravie, nie je to celkom pravda. Maslo nie je 100 % tuk. Maslo je dobré na rýchle vyprážanie, inak má tendenciu sa pripáliť. Iná situácia je s prepusteným maslom alebo ghí. To je zbavené mliečnej zložky a funguje veľmi dobre. Určite nesmažte na extra panenskom olivovom, tekvicovom alebo ľanovom oleji, pretože tieto oleje pri vysokých teplotách strácajú živiny a navyše produkujú transmastné kyseliny. Preto radšej používame repkový, ryžový alebo arašidový olej. A čo klasický slnečnicový olej, ktorý nájdete v každom obchode? Ten sa, žiaľ, na vyprážanie príliš nehodí.

Kam vylievať použité oleje?

Určite nie do drezu, upcháva potrubia a nie je to dobré ani pre životné prostredie. Olej preceďte, prelejte ho do PET fľaše a dajte do špeciálneho koša na oleje a tuky. Ak takýto kôš nemáte nablízku, dajte ho do zmesového odpadu.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *