Najlepšie uvaríte ryžu s kúskom chleba. Skúste trik z Japonska

ryza
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Varenie ryže je pre mnohých z nás stále výzvou. Preto v najhoršom prípade siahame po ryži vo varných vreckách, v lepšom prípade po ryžovare. Existujú však aj iné spôsoby. Pekné, české, klasické. A ak treba ryžu šetriť, tak aj trochu japonský.

Nie je ryža ako ryža

Ak chcete ryžu nadýchanú, voňavú a neuveriteľne chutnú, zabudnite na ryžu vo vrecúšku alebo na predvarenú, teda parboiled. Ak sa naučíte variť klasickú parenú ryžu, nebudete chcieť jesť nič iné a navyše ušetríte peniaze.

Okrúhlozrnná a dlhozrnná ryža

Okrúhlozrnná ryža je ideálna na krémové rizota, mliečne kaše, ryžové nákypy a sushi. Táto ryža pri varení uvoľňuje škrob, lepí sa a hustne.

Dlhozrnná ryža je vhodná na dusenie pod pokrievkou, pretože získate nadýchanú ryžu, ktorá sa nelepí. Najobľúbenejšie druhy sú basmati a jazmínová ryža. Skôr ako pôjdete do supermarketu, vyberte si ju vo vietnamskej donáškovej službe. Tam dostanete prekvapivo dobrú kvalitu za skvelú cenu.

Basmati vs. jazmínová ryža

Ryža basmati pochádza zo severnej Indie a Pakistanu, je nádherne nadýchaná a krásne vonia. V indickej kuchyni kraľuje. Jasmínová ryža pochádza z Thajska, vonia ešte štipľavejšie, na druhej strane je trochu lepkavejšia. Používa sa v čínskej, thajskej a japonskej kuchyni. Oba typy môžete pohodlne dusiť.

Ako variť ryžu?

  • 160 g ryže
  • primeraný podiel vody (vysvetlené nižšie)
  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja
  • ½ čajovej lyžičky soli

Pripravte si čo najširší a najnižší hrniec, aby ryža mala šancu byť čo najnadýchanejšia. Na jednu osobu potrebujeme 80 g ryže. Odvážte ju a potom ju nasypte do hrnca. Na jednu šálku ryže potrebujeme 1,5 šálky vriacej vody. To je ideálny pomer. Odmerajte vodu a priveďte ju do varu. Ryžu prepláchnite.

Kastról položíme na sporák a na plnom plameni ho zahrejeme nasucho. Prilejte olej a nechajte ho zohriať. Prepláchnutú ryžu vysypte do horúceho oleja a smažte približne jednu minútu. Miešajte, nesmie sa pripáliť. Keď začne bieliť a zrnká začnú poskakovať na horúcom dne, ryža bude mäkká. Vtedy ryžu zalejte odmeranou horúcou vodou. Pridajte soľ, premiešajte, prikryte pokrievkou a varte na miernom ohni alebo aj mimo sporáka 15 minút.

Ryžu nemiešajte, nekontrolujte, nevysávajte pod pokrievkou! Po štvrťhodine odklopte pokrievku a ryžu nadýchajte veľkou vidličkou na mäso s dvoma hrotmi. Hotovo.

Uvarenej ryži pomôže plátok chleba

Ak ste ryžu uvarili vo väčšom množstve vody, ako je potrebné, položte na ňu plátok bieleho chleba a chvíľu ju povarte na miernom ohni. Chlieb nasiakne prebytočnú vodu. Môže tiež absorbovať zápach ryže. Či už klasickú alebo spálenú. V takom prípade položte na ryžu opäť plátok bieleho chleba, počkajte 5-10 minút a zápach zmizne.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *