Keď sa teploty vonku začnú pohybovať okolo 25 alebo 30 stupňov, zelené smoothie sa stane skutočným záchrancom. Je nielen chutné a osviežujúce, ale má aj senzačný účinok na ľudský organizmus. Prečo sa ich oplatí piť častejšie ako len občas? Odpovedáme.
Hoci smoothies z tejto pozoruhodnej rastliny chutia najlepšie v lete, odporúčame po nich siahnuť vždy oveľa skôr. Prečo? Je to veľmi jednoduché. Jednou zo zázračných vlastností zeleného smoothie je jeho vplyv na chudnutie.
A na tom predsa chceme všetci zapracovať ešte pred príchodom plážovej sezóny, však? No ale od začiatku. V čom spočíva tajomstvo zdravotných účinkov zeleného smoothie? Samozrejme, v hlavnej zložke.
Kel – náš dnešný hrdina – je rastlina, ktorá je vo svojej podstate neobyčajná. Táto zelenina, príbuzná kapuste a obľúbená hlavne v Škandinávii, má množstvo výživných vlastností, o ktorých by sa dalo básniť. Nedostatok rýmovačiek sa však pokúsime nahradiť priamočiarou prózou. Tu sú niektoré výhody častého jedenia kelu:
- Zabezpečte si vitamíny A, C a K. Inými slovami to znamená zvýšenú imunitu, zdravú pokožku, dobrý zrak a pevné kosti.
- Čerpanie z minerálneho prameňa. Kel obsahuje predovšetkým železo, vápnik, horčík a draslík. Antioxidačné vlastnosti týchto zložiek nám umožňujú zostať dlhšie mladými.
- Pocit sýtosti. Hoci kel obsahuje len 29 kcal na 100 gramov produktu, jeho konzumácia nám umožňuje cítiť sa sýti. Je to dôsledok vysokého obsahu vlákniny, ktorá navyše podporuje činnosť čriev a urýchľuje metabolizmus.
- Teraz viete, že to stojí za to. A ako to riešiť v praxi? No nehryzte, ale prehĺtajte, lebo kel najlepšie chutí vo forme lahodného smoothie. Ako napríklad tento.
Smoothie zo zeleného kelu na chudnutie
Ingrediencie:
- Niekoľko listov kelu
- 1 banán,
- 1 kiwi,
- 1/2 šálky jablkovej šťavy,
- 1/2 šálky kokosového mlieka,
- 1 polievková lyžica limetkovej šťavy.
Spôsob prípravy:
Kel umyjeme v studenej vode. Zbavte sa tvrdej hrčky v strede. Všetko ostatné vložte do misky mixéra. Pridajte banán a kiwi, potom zvyšné ingrediencie.
Všetko premiešame. Vložíme do chladničky vychladnúť a máme hotovo. Dobrú chuť!