Poznáte túto odrodu cibule, ktorá rastie až do výšky 70cm? Správny záhradkár by mal

cukrova cibula
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Cibuľa je nepochybne jednou z najobľúbenejších druhov zeleniny na našich stoloch. Táto rastlina je široko dostupná a nenáročná na pestovanie a existuje mnoho jej odrôd. Jednou z najobľúbenejších je cukrová cibuľa.

Aby ste si mohli denne vychutnávať mimoriadne zdraviu prospešné vlastnosti a chuťové kvality tejto odrody cibule, oplatí sa poznať niekoľko najdôležitejších pravidiel jej pestovania v záhrade.

Sladká a zdravá cukrová cibuľa

Cukrová cibuľa sa chuťovo mierne líši od bežnej cibule. Nie je taká štipľavá, ale ako už názov napovedá, je sladšia. Je ideálna do šalátov, ale výborne sa hodí aj do mäsových jedál.

Podobne ako ostatné rastliny druhu allium, aj sladká cibuľa má antibakteriálny účinok a je bohatá na vitamíny a minerály. Okrem toho medzi jej prednosti patrí aj… jej vzhľad. V nasledujúcich úrodných rokoch krásne fialovo kvitne.

Táto odroda cibule dobre zvláda naše klimatické podmienky, poľnohospodári ju ľahko pestujú a je široko dostupná po celý rok. Pri správnej starostlivosti dorastie až do výšky 70 cm! Ako na to?

Ako pestovať cukrovú cibuľu?

Pôda na pestovanie cibule – mala by byť úrodná, napríklad černozem – by mala byť správne pripravená. Pôdu kypríme neutrálnou reakciou a hnojíme hnojom. Nasledujúci rok po hnojení hnojom aplikujeme pred výsevom dusíkaté hnojivo. Tento postup sa opakuje koncom jari.

Na jeseň sa aplikuje fosfor (100 – 150 kg/1ha) a draslík (150 – 200 kg/1ha). V nasledujúcom pestovateľskom roku zvýšime množstvo aplikovaných dusíkatých hnojív. V niektorých prípadoch by sa malo vykonať vápnenie, ale neodporúča sa používať chloridy.

Starostlivosť o cukrovú cibuľu

Cukrová cibuľa uprednostňuje výdatnú zálievku, najmä v lete. Netreba zabúdať ani na plečkovanie – rastlina bude rýchlejšie rásť v očistenej pôde. Pletenie si však vyžaduje pozornosť a precíznosť, aby nedošlo k poškodeniu jemných cibúľ.

Pri správnej starostlivosti o túto zeleninu získate už v prvom roku dobre vyzerajúce cibuľky a čerstvú pažítku, ktorá bude chutným doplnkom jedál.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *