Prírodné antibiotikum. Takto pripravený cesnak vás bude chrániť pred chorobami

cesnak
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Recepty sestry Anastázie sa tešia veľkej obľube už mnoho rokov a aj samotná sestra má mnoho fanúšikov po celej krajine. Niet divu, veď si zakladá na jednoduchých, zdravých a osvedčených receptoch, ktoré majú často blahodarný vplyv na zdravie a pohodu. Jedným z nich je aj recept na prírodné antibiotikum, a to lahodný nakladaný cesnak. Oplatí sa pripraviť si ho už dnes a mať ho po ruke na jeseň a v zime, keď naša imunita začne slabnúť.

Cesnak je už po stáročia známy svojimi zdraviu prospešnými vlastnosťami – často sa označuje za prírodné antibiotikum, má silné antibakteriálne a protiplesňové účinky a látky, ktoré obsahuje, posilňujú obranyschopnosť organizmu. Niet divu, že ho Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaradila medzi lieky.

V cesnaku sa nachádza viac ako 100 účinných látok, ako napr:

  • mangán,
  • vápnik
  • fosfor,
  • zinok,
  • draslík,
  • selén,
  • vitamín A,
  • vitamíny skupiny B,
  • vitamín C,
  • vitamín D,
  • flavonoidy,
  • zlúčeniny síry,
  • allicín, čo je organická zlúčenina síry.

Cesnak má silné antivírusové účinky, priaznivo pôsobí na dýchacie cesty, znižuje hladinu cholesterolu a krvný tlak a má protikŕčový účinok. Vlastnosti tejto zeleniny sa prirovnávajú k penicilínu, erytromycínu alebo tetracyklínu. Preto sa ju oplatí pravidelne konzumovať, najmä na jeseň a v zime, keď sme náchylnejší na prechladnutie a choroby.

Ak nám konzumácia surového cesnaku spôsobuje problémy, hoci len pre jeho výraznú chuť a vôňu, môžeme siahnuť po nakladanom cesnaku. Má jemnejšiu chuť ako surový cesnak, príjemne chrumká a je skvelým doplnkom šalátov, sendvičov alebo pečenej zeleniny. Niektorí ľudia ho dokonca radi jedia priamo z nádoby.

Veľkou fanúšičkou nakladaného cesnaku je sestra Anastázia, ktorá sa raz so svojimi fanúšikmi podelila o osvedčený recept na túto chutnú pochúťku. Ako ho pripravuje?

Prírodné antibiotikum od sestry Anastázie. Marinovaný cesnak je kulinársky a zdravotný hit

Recept sestry Anastázie na marinovaný cesnak:

Zloženie:

  • 4 bobkové listy,
  • 2 šálky vody,
  • niekoľko cibuliek cesnaku,
  • nové korenie,
  • 2 lyžice soli,
  • 2 šálky octu,
  • 1 čajová lyžička horčice
  • 4 lyžice cukru,
  • zrnká korenia.

Príprava:

  1. Cesnak rozdeľte na strúčiky a ošúpte.
  2. V hrnci zmiešame vodu, ocot, soľ, cukor, bobkový list a horčicu. Zmiešajte a priveďte do varu.
  3. Do pohárov vložte korenie a zrnká korenia, potom pridajte cesnak a všetko zalejte dresingom.
  4. Zavrite poháre a pasterizujte 10 minút.
  5. Po 24 hodinách nechajte poháre vychladnúť hore dnom.
  6. Skladujte na tmavom a chladnom mieste.

Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *