Recepty sestry Anastázie sa tešia veľkej obľube už mnoho rokov a aj samotná sestra má mnoho fanúšikov po celej krajine. Niet divu, veď si zakladá na jednoduchých, zdravých a osvedčených receptoch, ktoré majú často blahodarný vplyv na zdravie a pohodu. Jedným z nich je aj recept na prírodné antibiotikum, a to lahodný nakladaný cesnak. Oplatí sa pripraviť si ho už dnes a mať ho po ruke na jeseň a v zime, keď naša imunita začne slabnúť.
Cesnak je už po stáročia známy svojimi zdraviu prospešnými vlastnosťami – často sa označuje za prírodné antibiotikum, má silné antibakteriálne a protiplesňové účinky a látky, ktoré obsahuje, posilňujú obranyschopnosť organizmu. Niet divu, že ho Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaradila medzi lieky.
V cesnaku sa nachádza viac ako 100 účinných látok, ako napr:
- mangán,
- vápnik
- fosfor,
- zinok,
- draslík,
- selén,
- vitamín A,
- vitamíny skupiny B,
- vitamín C,
- vitamín D,
- flavonoidy,
- zlúčeniny síry,
- allicín, čo je organická zlúčenina síry.
Cesnak má silné antivírusové účinky, priaznivo pôsobí na dýchacie cesty, znižuje hladinu cholesterolu a krvný tlak a má protikŕčový účinok. Vlastnosti tejto zeleniny sa prirovnávajú k penicilínu, erytromycínu alebo tetracyklínu. Preto sa ju oplatí pravidelne konzumovať, najmä na jeseň a v zime, keď sme náchylnejší na prechladnutie a choroby.
Ak nám konzumácia surového cesnaku spôsobuje problémy, hoci len pre jeho výraznú chuť a vôňu, môžeme siahnuť po nakladanom cesnaku. Má jemnejšiu chuť ako surový cesnak, príjemne chrumká a je skvelým doplnkom šalátov, sendvičov alebo pečenej zeleniny. Niektorí ľudia ho dokonca radi jedia priamo z nádoby.
Veľkou fanúšičkou nakladaného cesnaku je sestra Anastázia, ktorá sa raz so svojimi fanúšikmi podelila o osvedčený recept na túto chutnú pochúťku. Ako ho pripravuje?
Prírodné antibiotikum od sestry Anastázie. Marinovaný cesnak je kulinársky a zdravotný hit
Recept sestry Anastázie na marinovaný cesnak:
Zloženie:
- 4 bobkové listy,
- 2 šálky vody,
- niekoľko cibuliek cesnaku,
- nové korenie,
- 2 lyžice soli,
- 2 šálky octu,
- 1 čajová lyžička horčice
- 4 lyžice cukru,
- zrnká korenia.
Príprava:
- Cesnak rozdeľte na strúčiky a ošúpte.
- V hrnci zmiešame vodu, ocot, soľ, cukor, bobkový list a horčicu. Zmiešajte a priveďte do varu.
- Do pohárov vložte korenie a zrnká korenia, potom pridajte cesnak a všetko zalejte dresingom.
- Zavrite poháre a pasterizujte 10 minút.
- Po 24 hodinách nechajte poháre vychladnúť hore dnom.
- Skladujte na tmavom a chladnom mieste.