Ráno pridajte do jogurtu. Podporíte činnosť čriev a znížiť riziko aterosklerózy

grecky jogurt
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Otruby sú produktom, ktorý mnohí ľudia zaraďujú do svojho jedálnička pre jeho zdraviu prospešné vlastnosti. Čistí črevá, dodáva telu mnoho cenných vitamínov a minerálov a má antiaterosklerotický účinok. Aké sú najzdravšie otruby, čo konkrétne prospieva ich konzumácii a či sa môžu jesť surové? Odpovedáme.

Aké sú najzdravšie otruby?

Pri mletí obilných zŕn vzniká určitý vedľajší produkt. Ide o otruby, ktoré pozostávajú najmä z vonkajšej vrstvy zrna. Tieto produkty obsahujú mnoho cenných živín, medzi ktoré patria nielen vitamíny a minerály, ale aj vláknina.

Aké sú najzdravšie výrobky z otrúb? Mnohí ľudia poukazujú na ovsené otruby. Otruby, ktoré vznikajú mletím ovsa, obsahujú vlákninu, ktorá patrí do frakcie beta-glukánov. Štúdie ukazujú, že tieto zlúčeniny môžu okrem iného prispievať k zníženiu vstrebávania cholesterolu z čriev. Okrem toho ovsené otruby obsahujú viac nenasýtených mastných kyselín, ktoré tiež zohrávajú dôležitú úlohu v ľudskom organizme.

Aké sú výhody konzumácie otrúb?

Otruby obsahujú množstvo vitamínov a minerálov, medzi ktoré patria vitamíny A, E a K, vitamíny skupiny B a železo, fosfor, draslík, sodík, vápnik alebo horčík. Otruby obsahujú aj vlákninu, ktorá má pozitívny vplyv na tráviaci systém. Vláknina môže zlepšiť peristaltiku čriev a zabrániť zápche.

Podporuje tiež pocit sýtosti, čo znižuje chuť na občerstvenie medzi jedlami. Preto sa otruby rôznych druhov často zaraďujú do jedálnička ľudí, ktorí chcú schudnúť.

Ako už bolo spomenuté, vláknina v ovsených otrubách, ktorá patrí do frakcie beta-glukánov, môže pomôcť znížiť vstrebávanie cholesterolu. Tieto zlúčeniny tak môžu znížiť riziko aterosklerózy.

Ako by sa mali ovsené otruby správne konzumovať?

Ovsené otruby sú produkt, ktorý sa vo veľkej miere používa pri varení. Môžu sa konzumovať mnohými rôznymi spôsobmi. Patrí medzi ne müsli s otrubami a jogurtom, cereálie s mliekom a otrubami alebo ovsená kaša doplnená otrubami. Výrobok je tiež vynikajúcou prísadou do koláčov alebo chlebových ciest.

Môžu sa otruby konzumovať surové? Ako sa ukázalo, áno. Najskôr sa však odporúča zmiešať ich s jogurtom alebo mliekom alebo ich namočiť do vody na približne 10 minút. Po ich konzumácii je tiež dobré vypiť väčšie množstvo vody. S množstvom otrúb to nepreháňajte. Odporúča sa zjesť 1-3 polievkové lyžice otrúb počas dňa. V extrémnych prípadoch sa konzumácia veľkého množstva tohto výrobku môže skončiť bolesťami brucha a tráviacimi ťažkosťami.

Kedy je najlepšie jesť otruby – ráno alebo večer?

Najlepšie je jesť otruby ráno , pretože vláknina obsiahnutá vo výrobku môže znížiť pocit hladu počas dňa. Je dôležité vedieť, že otruby je lepšie nejesť pred alebo po užití liekov. Niektoré zložky obsiahnuté vo výrobku môžu narušiť vstrebávanie liekov. Navyše otruby by nemali jesť ľudia trpiaci anémiou alebo poruchami súvisiacimi s tráviacim alebo močovým traktom.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *