Šéfkuchár prezradil, čo treba urobiť s rezňami pred vyprážaním, aby boli dokonalé

rezen recept
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Každý kuchár alebo šéfkuchár chce, aby jedlo, ktoré pripravuje, chutilo. Samozrejme, výsledok môžu do veľkej miery ovplyvniť. Recept a určitá zručnosť sú dôležité, ale rovnako dôležité sú aj ingrediencie, ktoré nie vždy môžu ovplyvniť. Napríklad mäso môže vyzerať skvele, ale niekedy nie je mäkké podľa očakávania a niekedy je menej šťavnaté, ako by sme chceli. Ako zabezpečiť, aby váš rezeň nebol vysušenou hubou?

Urobte takto najlepšie rezne

Ak ste milovníkom bravčových rezňov a preferujete steaky z krkovičky, pravdepodobne nebudete mať podobný problém. Rezne sa vysušia len vtedy, ak ich budete smažiť príliš dlho a vysušíte ich vlastnou vinou. Ak však uprednostňujete stehno alebo dokonca kotletu, rezne môžu byť suché bez vášho zavinenia.

Kuracie rezne sú šťavnatejšie, ak použijete stehno. Pri prsných rezňoch si môžete opäť spôsobiť problémy dlhým pomalým vyprážaním, ktoré mäso spoľahlivo vysuší. Prsné rezne sa jednoducho musia smažiť krátko. Toto je pravdepodobne rada pre začínajúcich kuchárov, tí skúsenejší to už vedia. Často však na to prišli aj metódou pokusu a omylu.

Ako však zabezpečiť, aby boli vaše plátky mäkké a šťavnaté, aj keď samotné mäso nemá predpoklady na takýto výsledok? Namočte ich do kyslej marinády. Dobre vám poslúži jogurt alebo kefír. Môžete ich nechať v chladničke cez noc len tak zaliate jogurtom alebo môžete marinádu vylepšiť bylinkami a koreninami. Pred prípravou ich však nesolte, pretože soľ vysušuje a zbytočne by z mäsa odčerpávala požadované tekutiny. Pred vyprážaním ich len osolíme, obalíme v trojobale a vyprážame tak, ako sme zvyknutí.

Ak však chcete o niečo zdravšiu verziu, môžete kuracie rezne namiesto v múke a strúhanke obaliť v rozdrvených kukuričných vločkách. Budú sa pekne lepiť na jogurtový základ.

Pomôže aj sóda

Ak nemáte čas počkať cez noc, aby kyslé prísady rozleptali vlákna mäsa, potrite mäso sódou aspoň ½ hodiny vopred. Aj tá môže mäso zjemniť. Pred obalením ju jednoducho umyte. Pol čajovej lyžičky jedlej sódy pridanej do 1 kg mletého mäsa tiež zabezpečí, že vaša sekaná alebo mäsové guľky budú bezkonkurenčne šťavnaté.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *