Milovníci tohto druhu kávy by mali trochu znížiť frekvenciu jej konzumácie. Stačí sa pozrieť na zloženie, ktoré bez milosti naznačuje zanedbateľný podiel kávy na celkovom množstve. Na prvom mieste je cukor, po ktorom nasledujú ešte ďalšie prísady.
Pravdepodobne ste už počuli tvrdenia, že instantná káva je „len chémia“ alebo že vedľa pravej kávy ani neobstojí. Nie je na tom ani kúsok pravdy, pretože instantná káva je stále káva, ale vyrábaná prinajmenšom inak. Existuje však určitý druh kávového nápoja, ktorý nájdete takmer všade. Nielen v obchodoch, ale aj v čakárňach, hoteloch a kanceláriách. Práve na túto kávu by ste si mali dať pozor.
Pravdepodobne ste už počuli tvrdenia, že instantná káva je „len chémia“ alebo že sa ani nedá postaviť vedľa pravej kávy. Nie je na tom ani kúsok pravdy, pretože instantná káva je stále káva, ale vyrobená prinajmenšom inak. Existuje však určitý druh kávového nápoja, ktorý nájdete takmer všade. Nielen v obchodoch, ale aj v čakárňach, hoteloch a kanceláriách. Práve na túto kávu by ste si mali dať pozor.
Ktorým kávam by ste sa mali vyhýbať?
Káva 3 v 1, alebo skôr kávový nápoj (vzhľadom na zanedbateľné množstvo kávy sa mnohé takéto výrobky nemôžu oficiálne nazývať kávou), obsahuje vo svojom zložení instantnú kávu, cukor a mlieko. Tým sa však zoznam zložiek nekončí. Pri pohľade na etiketu jedného takéhoto výrobku vidíme, že na prvom a druhom mieste je…. cukor. Na druhej strane, káva sa umiestňuje o niečo nižšie. Na začiatku je stužený palmový tuk.
„Cukor, glukózový sirup, plne hydrogenovaný palmojadrový tuk, rozpustná káva 7,9 %, tapiokový škrob, stabilizátory (E331, E340, E452, E451), mliečne bielkoviny, soľ, emulgátory (E471, E472e),“– sa uvádza na etikete výrobku.
Ako teda vidíte, káva 3 v 1 obsahuje okrem základných zložiek aj nezdravé prídavné látky. Do tohto typu kávy sa zvyčajne pridáva veľa cukru – v zložkách je často viac cukru ako v samotnej káve – takže nadmerná konzumácia tohto typu kávy môže viesť k vzniku niektorých civilizačných ochorení.
Na druhej strane konzumácia hydrogenovaného palmového oleja, ktorý je tiež jednou z prísad kávy 3v1, môže viesť okrem iného k zvýšeniu hladiny cholesterolu. Hydrogenovaný palmový olej obsahuje trans-tuky, ktoré sú pre organizmus škodlivé. Štúdie preukázali, že trans-tuky môžu vyvolať tzv. metabolický syndróm.