Predpokladáme, že každý milovník kávy má svoj vlastný rituál prípravy svojho obľúbeného nápoja. Je však dôležité si uvedomiť, že káva je z hľadiska zdravia najúčinnejšia bez prídavných látok – vďaka tomu si môžete vychutnať jej prirodzenú chuť a cenné vlastnosti. Existujú však produkty, ktoré často končia vo vašej šálke, hoci znižujú výživovú hodnotu kávy a menia ju na príčinu obezity a iných ochorení. Na čo si dať pozor? Predstavujeme najhoršie kávové prísady.
Je káva zdravá?
Pravdepodobne mnohí z nás si kávu spájajú ako spoľahlivý spôsob stimulácie, boja proti únave a zlepšenia koncentrácie. Pred časom prestala byť vnímaná ako bezcenný stimulant a vedci preukázali pozitívne účinky kávy na zdravie. Obsahuje totiž antioxidanty a ďalšie prospešné zložky, ktoré pomáhajú chrániť zdravie srdca, znižujú riziko neurodegeneratívnych ochorení, naštartujú metabolizmus a zlepšujú kognitívne funkcie.
Dôležitá je však striedmosť. Dospelý človek by nemal prekročiť 400 mg kofeínu denne. Ako by sme to mali chápať? Odporúča sa konzumovať maximálne tri alebo štyri šálky kávy denne. Najlepšie je piť ju v niekoľkohodinových intervaloch. Pozor si treba dávať aj na prídavné látky, ktoré môžu nápoj úplne obrať o jeho pozitívne účinky na zdravie. Odporúčame, s čím kávu nepiť.
Cukor v káve nerobí dobrotu
Pre nápoj je charakteristická horká chuť. Nie každý ju však dokáže tolerovať takú, aká je, a na zjemnenie tohto charakteru mnohí z nás siahajú po cukorničke. Bohužiaľ, každá lyžička cukru znamená ďalšiu porciu kalórií. Navyše, nadbytok cukru v strave je krátka cesta k priberaniu na váhe a vzniku mnohých nebezpečných ochorení a metabolických porúch vrátane cukrovky 2. typu a inzulínovej rezistencie.
Káva ako dezert alebo ochutené sirupy
Ľahko nájdete celý rad kávových ochutených sirupov, ktoré zvýraznia chuť a arómu kávy. Arašidové, čokoládové, karamelové… Pravidelné používanie takejto prísady má však rovnaké účinky ako cukor. Okrem toho sirupy nie sú dobrou voľbou vzhľadom na ich zloženie, ktoré často obsahuje umelé farbivá. Ak chcete bezpodmienečne rozbiť horkosť, pridajte si do kávy napríklad vanilkovú tyčinku.
Prísada, ktorá mení kávu na kalorickú bombu
Hovoríme o ďalšom výrobku, ktorý sa spája najmä s pôsobivými dezertmi. Porcia šľahačky robí kávu pôsobivou a lákavou, ale je to hrozná nutričná voľba. Platí to najmä v prípade častej konzumácie a používania hotovej šľahačky v spreji – mnohé takéto výrobky obsahujú cukor, palmový olej, glukózový sirup, emulgátory a umelé arómy. Takéto zložky v našom jedálničku nepotrebujeme a navyše, vysypanie pneumatiky spoza pásu je len otázkou času – skôr sa objaví ako neskôr.
Kombinácia, ktorá predstavuje nebezpečenstvo pre kardiovaskulárny systém
Ďalšou zlou kombináciou je „posilňovanie“ kávy alkoholom. Neexistuje žiadna bezpečná dávka. Aj malé množstvo si vyberá daň na vašom zdraví. Kombinácia alkoholu a kofeínu má fatálny účinok na nervový a kardiovaskulárny systém.