Tieto prísady do kávy z nej robia jed. Väčšina Slovákov si to tam dáva

kava 1
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Predpokladáme, že každý milovník kávy má svoj vlastný rituál prípravy svojho obľúbeného nápoja. Je však dôležité si uvedomiť, že káva je z hľadiska zdravia najúčinnejšia bez prídavných látok – vďaka tomu si môžete vychutnať jej prirodzenú chuť a cenné vlastnosti. Existujú však produkty, ktoré často končia vo vašej šálke, hoci znižujú výživovú hodnotu kávy a menia ju na príčinu obezity a iných ochorení. Na čo si dať pozor? Predstavujeme najhoršie kávové prísady.

Je káva zdravá?

Pravdepodobne mnohí z nás si kávu spájajú ako spoľahlivý spôsob stimulácie, boja proti únave a zlepšenia koncentrácie. Pred časom prestala byť vnímaná ako bezcenný stimulant a vedci preukázali pozitívne účinky kávy na zdravie. Obsahuje totiž antioxidanty a ďalšie prospešné zložky, ktoré pomáhajú chrániť zdravie srdca, znižujú riziko neurodegeneratívnych ochorení, naštartujú metabolizmus a zlepšujú kognitívne funkcie.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Zbavte sa zatuchnutého pachu v pivnici: Overené tipy, ako odstrániť vlhkosť, plesne a udržať priestor svieži

Dôležitá je však striedmosť. Dospelý človek by nemal prekročiť 400 mg kofeínu denne. Ako by sme to mali chápať? Odporúča sa konzumovať maximálne tri alebo štyri šálky kávy denne. Najlepšie je piť ju v niekoľkohodinových intervaloch. Pozor si treba dávať aj na prídavné látky, ktoré môžu nápoj úplne obrať o jeho pozitívne účinky na zdravie. Odporúčame, s čím kávu nepiť.

📱 Súťaž o telefón v hodnote 1000€
👉 Sledujte náš Facebook

Cukor v káve nerobí dobrotu

Pre nápoj je charakteristická horká chuť. Nie každý ju však dokáže tolerovať takú, aká je, a na zjemnenie tohto charakteru mnohí z nás siahajú po cukorničke. Bohužiaľ, každá lyžička cukru znamená ďalšiu porciu kalórií. Navyše, nadbytok cukru v strave je krátka cesta k priberaniu na váhe a vzniku mnohých nebezpečných ochorení a metabolických porúch vrátane cukrovky 2. typu a inzulínovej rezistencie.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Ako poraziť jesennú únavu: 17 tipov, ktoré dodajú energiu lepšie než káva

Káva ako dezert alebo ochutené sirupy

Ľahko nájdete celý rad kávových ochutených sirupov, ktoré zvýraznia chuť a arómu kávy. Arašidové, čokoládové, karamelové… Pravidelné používanie takejto prísady má však rovnaké účinky ako cukor. Okrem toho sirupy nie sú dobrou voľbou vzhľadom na ich zloženie, ktoré často obsahuje umelé farbivá. Ak chcete bezpodmienečne rozbiť horkosť, pridajte si do kávy napríklad vanilkovú tyčinku.

Prísada, ktorá mení kávu na kalorickú bombu

Hovoríme o ďalšom výrobku, ktorý sa spája najmä s pôsobivými dezertmi. Porcia šľahačky robí kávu pôsobivou a lákavou, ale je to hrozná nutričná voľba. Platí to najmä v prípade častej konzumácie a používania hotovej šľahačky v spreji – mnohé takéto výrobky obsahujú cukor, palmový olej, glukózový sirup, emulgátory a umelé arómy. Takéto zložky v našom jedálničku nepotrebujeme a navyše, vysypanie pneumatiky spoza pásu je len otázkou času – skôr sa objaví ako neskôr.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Vo Vysokých Tatrach nasnežilo až pol metra snehu. Ľudia točia nádherné zábery

Kombinácia, ktorá predstavuje nebezpečenstvo pre kardiovaskulárny systém

Ďalšou zlou kombináciou je „posilňovanie“ kávy alkoholom. Neexistuje žiadna bezpečná dávka. Aj malé množstvo si vyberá daň na vašom zdraví. Kombinácia alkoholu a kofeínu má fatálny účinok na nervový a kardiovaskulárny systém.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *