Tmavý príbor získa späť lesk: Tento trik s alobalom vás zachráni pred nevzhľadnými škvrnami

pribor
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Dokonale čisté a lesklé príbory dokážu povýšiť aj obyčajnú večeru na slávnostný zážitok. Mnohí však poznajú sklamanie, keď kedysi krásne lyžice a vidličky stratia pôvodný lesk a objaví sa na nich tmavý povlak. Tento problém sa netýka len strieborných príborov – stmavnúť môžu aj kúsky z nerezu.

pribor

Prečo príbory tmavnú

Najčastejšou príčinou je každodenné používanie a kontakt s jedlom, saponátmi či tvrdou vodou. Usadzovanie minerálov a časté umývanie v umývačke celý proces ešte urýchľuje. Pri strieborných príboroch je preto vhodné umývanie výhradne ručne a jemným čistiacim prostriedkom. Tvrdá voda zvyšuje riziko vzniku nevzhľadného povlaku, ktorý uberá príborom na lesku.

Alobal ako zázračný pomocník v kuchyni

Ak chcete, aby sa váš príbor opäť blyšťal, vyskúšajte jednoduchý domáci trik:

  • pripravte si väčší hrniec,
  • 1,5–2 litre vody,
  • pár kusov alobalu a
  • stmavnuté príbory.

Postup je nenáročný: Do hrnca nalejte vodu, vložte príbory a priveďte k varu. Dva kusy alobalu jemne zmačkajte a vložte do vody. Varte približne 15 minút. Následne príbory opláchnite čistou vodou a osušte mäkkou utierkou. Lesk sa vráti okamžite – bez použitia drahých čistiacich prostriedkov.

Ďalšie tipy na čistenie príborov

Sóda bikarbóna: Zmiešajte tri lyžice sódy s jednou lyžicou vody, kým nevznikne hustejšia pasta. Naneste ju na príbory, nechajte pôsobiť asi päť minút a potom dôkladne opláchnite a osušte.

Ocotová kúpeľ: Do litra vody pridajte päť lyžíc octu, zmes priveďte k varu a vložte do nej príbory. Po piatich minútach ich vyberte, opláchnite a osušte. Nevzhľadné škvrny zmiznú bez námahy.

Ako správne skladovať príbory

Aby ste zabránili opätovnému tmavnutiu, ukladajte príbory do zásuvkových organizérov s oddelenými priehradkami. Strieborné sady určené na slávnostné príležitosti chráňte v špeciálnych puzdrách a skladujte ich na suchom a tmavom mieste. Po každom umývaní príbory dôkladne osušte mäkkou handričkou a raz za čas ich jemne preleštite. Vyhnite sa drôtenkám alebo abrazívnym hubkám, ktoré môžu povrch poškriabať.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Renáta Regina, mám 56 rokov a celý život som verná jednoduchosti, poctivej práci a radosti z maličkostí. Vyštudovala som obchodnú akadémiu v Banskej Bystrici, no môj každodenný život je už roky spätý so záhradou, zvieratami a domácnosťou. Venujem sa malej farme, kde mám ovce, kozy, sliepky, jednu kravičku a prasiatko. Každý deň trávim v pohybe – v záhrade, pri starostlivosti o zvieratá alebo pri varení a pečení, čo je moja veľká vášeň. Varenie z domácich surovín, pečenie klasických koláčov či vymýšľanie nových receptov ma nesmierne napĺňa. Aj keď sú dni často plné práce, večer si vždy nájdem čas na písanie článkov, v ktorých sa snažím zdieľať rady, tipy a skúsenosti, ktoré by mohli pomôcť aj iným – či už ide o domácnosť, záhradu alebo tradičné recepty. Verím, že v jednoduchosti je krása a že každá žena (a nielen žena) si zaslúži inšpiráciu, ktorá jej spríjemní bežný deň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *