Sortiment jabĺk v našich obchodoch je naozaj široký. Ako si však vybrať tie najsladšie? Najkrajšie nie je vždy najlepšie. Lesklé, lesklé plody sú niekedy múčnaté a chutia mdlo. Na druhej strane, tie sladké, šťavnaté a chrumkavé by po zahryznutí často nezískali pomyselnú cenu „Miss jablko“.
Na čo sa teda zamerať?
Červené, zelené alebo žíhané?
Najskôr jablko vždy stlačte medzi prstami. Musí byť tvrdé a pevné. V opačnom prípade hrozí, že si domov odnesiete prezreté, múčnaté ovocie. Škrabance alebo pupienky na šupke sú v poriadku, ale nemali by sa na nich vyskytovať modriny. Jablko by mohlo v krátkom čase zhniť. Ak vám však jedno uviazne v košíku, je to v poriadku. Môžete ho použiť do smoothie.
Vyberajte si skôr jablká s drsnou šupkou než s hladkou a vyleštenou. Možno vyzerajú menej lákavo, ale pod povrchom skrývajú dužinu s vyšším obsahom cukru. Chybu neurobíte ani vtedy, ak dáte prednosť pruhovaným a bodkovaným odrodám pred rovnomerne sfarbenými červenými.
Pozrite sa na spodnú časť jablka. Je ploché alebo špicaté? Ploché sú samičie a bývajú sladšie ako špicaté samčie.
Nakoniec skontrolujte stopku. Ak je zelená, môžete si byť istí, že jablko ešte nedávno viselo na strome. Pri dnešných spôsoboch skladovania totiž nie je ničím výnimočným, že jablká sa skladujú aj niekoľko mesiacov, čo im, samozrejme, na chuti nepridáva.
Nájdite si svoj ovocný sad
V zimných mesiacoch vám táto rada pravdepodobne veľmi nepomôže. V lete však myslite na to, aby ste sa vybrali do ovocného sadu a získali jablká, ktoré máte radi, čerstvé a presne také, aké ich máte radi.
Jablkové sady nájdete aj v blízkosti veľkých miest. Na internete si môžete ľahko zistiť, kde sa nachádza ten váš najbližší. A mnohé z nich vám v prípade záujmu dokonca umožnia vylisovať čerstvý jablčný mušt priamo na mieste.
Hovorí sa, že ak denne zjete jedno jablko, máte o zdravie postarané. Ale ak 1 kg stojí v obchode viac ako 2€, nie je to práve lacná prevencia. A v ovocných sadoch sú ceny vždy oveľa priaznivejšie.
Skladujte ich samostatne
Ak využijete možnosť nazbierať si vlastné jablká, najlepšie je uskladniť ich v chladnej pivnici. Nie však v blízkosti iných potravín. Vylučujú totiž plyn etylén, ktorý spôsobuje ich rýchlejšie dozrievanie, takže iná zelenina alebo ovocie vedľa nich dlho čerstvé nevydržia. Samozrejme, dobre sa im darí aj v chladničke. Pozor však na to, že radi nasávajú vône svojho okolia.
Patria medzi najsladšie
A napokon, existujú odrody, ktorými sa nemôžete pomýliť, pretože patria medzi najsladšie. Patria k nim Fuji, Red Delicius , Granny Smith, Gala, Golden Delicius a Ambrosia.