Viete prečo by ste mali jesť zmrazený citrón a nastrúhať ho? Povieme vám

citron
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Najzdravší citrón je ten, ktorý sa konzumuje vcelku, dokonca aj s horkým albedom, ktorému sa zvyčajne vyhýbame. Skonzumovať citrón ako jablko by bolo náročné, preto prichádza na pomoc trik – citrus jednoducho vložte do chladničky a potom ho nastrúhajte. Prečo používať túto metódu? Rozoberieme si ju nižšie.

Citrón si zvyčajne spájame s vitamínom C prítomným v citrusovej šťave, ale – ako sa ukázalo – najviac zdravotných vlastností má kôra citróna. Je zdrojom limonoidov, čo sú fytochemikálie, ktoré vykazujú antioxidačné vlastnosti. Okrem toho citrónová kôra obsahuje približne 10-krát viac vitamínov ako citrónová šťava.

Mrazený citrón – aké sú jeho vlastnosti?

Citrónová kôra je mimoriadne cenná pre naše zdravie. Obsahuje zlúčeniny, ktoré regulujú hladinu krvného tlaku a pôsobia ako prírodné antidepresívum. Citrónová kôra obsahuje aj rutín, ktorý brzdí oxidáciu vitamínu C, takže táto látka dlhšie cirkuluje v tele.

Okrem toho výskum odborníkov z Inštitútu potravinárskych a poľnohospodárskych vied Floridskej univerzity ukázal, že citrusové plody pravdepodobne inaktivujú rakovinové bunky. Zaujímavé je, že citrón poškodzuje len rakovinové bunky, pričom ostatné bunky ponecháva neporušené. Aby ste si však mohli vychutnať všetky tieto vlastnosti, citrón by ste mali jesť celý, čo môžete uľahčiť jeho zmrazením.

Prečo jesť zmrazený citrón?

Ak chcete čo najviac využiť dobroty, ktoré citrón ponúka, mal by sa jesť celý, a preto je najlepšie ho zamraziť (celý alebo nakrájaný na plátky) a potom ho nastrúhať spolu so šupkou, dužinou atď. Čerstvý citrón sa ťažšie používa vcelku, najmä kvôli horkej príchuti albedu, bielej, hubovitej časti plodu.

Na druhej strane, mrazené a strúhané citróny sa môžu pridávať do šalátov, omáčok, studených a teplých nápojov, dezertov atď. Dokonale obohatia chuť jedál a dezertov. Dokonale obohatia chuť jedál a dodajú im osviežujúci nádych. Mrazený citrón nastrúhaný vcelku je tiež skvelou prísadou do limonád, ktoré sú ideálne na uhasenie smädu v horúcom počasí.

Ako odstránite pesticídy a vosk z citrónovej kôry?

Predtým, ako hodíte citrón do mrazničky, by ste však mali kôru zbaviť zvyškov pesticídov alebo vosku. Prvým krokom by malo byť opláchnutie ovocia v kyslej vode – do vody pridajte jablčný ocot alebo kyselinu citrónovú. Tento proces účinne odstráni všetky baktérie, ktoré sa mohli uhniezdiť na šupke ovocia.

Po tomto kroku by sa ovocie malo ponoriť do alkalického roztoku (do litra vody sa pridajú dve čajové lyžičky jedlej sódy). Ovocie by malo zostať v tomto roztoku približne 15 minút. Vďaka tomuto jednoduchému triku zmiznú z povrchu ovocia zvyšky pesticídov a konzervačných látok. Po ukončení tohto procesu by sa ovocie malo dôkladne opláchnuť pod tečúcou vodou.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *