Vôbec to nie je káva, ktorá vyplavuje horčík z tela. Na vine sú iné nápoje

kava
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Káva na raňajky, potom ďalšia v práci, ďalšia po obede. Pár šálok sa počas dňa určite zíde. Máte obavy, že v dôsledku toho strácate horčík? Nič nemôže byť ďalej od pravdy. Káva dostala toto označenie a existuje pomerne veľa výrobkov, ktoré majú na svedomí vyplavovanie horčíka. Malá čierna káva medzi ne nepatrí.

Únava, problémy so spánkom, svalový tras a bolesti hlavy sú bežnými príznakmi nedostatku horčíka v tele. Káva je často neprávom obviňovaná z nedostatku horčíka, ale má s ním menej spoločného.

Vyplavuje káva horčík?

Káva obsahuje kofeín a vďaka kofeínu má vlastnosti, ktoré si tak veľmi ceníme. Kofeín však tiež spôsobuje, že po šálke kávy chodíme častejšie na toaletu, pretože pôsobí močopudne. Práve preto ho obviňujú zo straty horčíka. Vzťah je tu však zložitejší. Áno, káva vyplavuje horčík, ale zároveň ho aj obsahuje. Keď vypijeme 2 – 3 šálky kávy, dodáme si približne 300 mg kofeínu, čo je spojené so stratou iba 4 mg horčíka. To je zlomok dennej potreby tohto prvku. Na dobré fungovanie potrebujeme 25 g denne.

Zoznam obvinených

To, že po káve máme menej horčíka, je mýtus. Na čo si teda treba dávať pozor v strave, aby ste o tento cenný prvok neprišli? Na prvom mieste sú sladké perlivé nápoje. Niekedy po nich siahame najmä v horúcom počasí, pretože si myslíme, že dobre uhasia smäd. Okrem ich mnohých nevýhod obsahujú fosfáty, ktoré sa v tráviacom trakte viažu s horčíkom a následne sa vylučujú močom. Preto aj keď dbáte na zdravú stravu, a napriek tomu si často doprajete takéto nápoje, hladina horčíka v tele sa výrazne znižuje.

Alkohol tiež spôsobuje stratu horčíka z tela. Nielenže narúša správne vstrebávanie tohto prvku, ale zvyšuje aj jeho spotrebu. Po večierku s alkoholom sa preto odporúča piť elektrolyty.

Do tohto zoznamu treba pridať aj sladkosti. Väčšina z nich obsahuje rafinovaný cukor, z ktorého sa pri výrobe úplne odstráni melasa. Tým sa zbavuje horčíka. Prispieva to aj k jeho vyplavovaniu. Pri trávení sladkostí sa strácajú cenné zložky a telo nič nezískava.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *