Výborne nahradia drahý parmezán. Trik pre šetrnú gazdinku

kucharka
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Vločky z droždia sú nielen chutným doplnkom jedál, ale aj cenným zdrojom bielkovín, vlákniny a vitamínov. Sú tiež lacnejšie ako parmezán, takže môžu byť skvelým riešením pre šetrné gazdinky.

Vločky z droždia sú nielen neutrálnym korením pre žalúdok, ale aj výbornou alternatívou soli. Poďme zistiť, ako tieto malé lupienky dokážu úspešne nahradiť drahý parmezán a stanú sa hitom každej šetrnej gazdinky. Prečo sa oplatí ich lepšie spoznať? Presvedčte sa o tom sami.

Živiny kvasnicových vločiek

Vločky z kvasníc sú výborným zdrojom bielkovín . Obsahujú asi 20 g bielkovín na 100 g produktu. To je viac ako v mnohých druhoch syrov, napríklad v parmezáne, ktorý obsahuje asi 15 g bielkovín na 100 g. Dobrým zdrojom vlákniny sú aj vločky z droždia.

Obsahujú asi 6 g vlákniny na 100 g výrobku. Vláknina je nevyhnutná pre správne fungovanie tráviaceho systému. Vločky z kvasníc sú bohaté aj na vitamíny skupiny B, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie nervového a imunitného systému.

Použitie kvasnicových vločiek

Vločky z droždia sa dajú použiť v mnohých receptoch, slaných aj sladkých. Sú výbornou náhradou syra do šalátov, cestovín, polievok a omáčok. Môžu sa pridávať aj do palaciniek, omeliet, vaflí a iného pečiva.

vlocky

Ako si vyrobiť domáce kváskové vločky?

Príprava kváskových vločiek doma nie je zložitá, aj keď si vyžaduje určitú trpezlivosť. Tu je jednoduchý recept :

Ingrediencie:

  • 200 g droždia,
  • 4 lyžičky cukru,
  • 80 ml teplej vody.

Spôsob prípravy:

  1. Kvások umiestnite do sklenenej nádoby, najlepšie veľkej nádoby, ponechajte mu priestor na rast.
  2. Pridajte teplú vodu a lyžičku cukru. Dôkladne premiešame, nádobu prikryjeme bavlnenou handričkou a postavíme na teplé miesto, napríklad blízko radiátora.
  3. Po 20 minútach pridajte ďalšiu lyžičku cukru, premiešajte a nádobu opäť prikryte. Nechajte ďalších 20 minút. Tento proces opakujte každých 20 minút po dobu jednej hodiny, čím poskytnete kvásku príslušné „prebudenia“.
  4. Kváskovú zmes vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme.
  5. Formu vložte do rúry predhriatej na 200 stupňov na 10 minút. Potom znížte teplotu a pokračujte v pečení 15-20 minút, pričom dávajte pozor, aby ste neprihoreli.
  6. Vychladnutú kvasnicovú hmotu sušte v rúre pri teplote 100 stupňov 45-60 minút, kým sa na povrchu neobjavia praskliny.

Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *