Hoci sú chválené a odporúčané, nemali by byť v jedálničku každého. Existuje niekoľko kontraindikácií konzumácie uhoriek. Pozrite si, kto by ich nemal jesť.
Nakladané uhorky sú vychvaľované pre svoje priaznivé účinky na organizmus, ale existujú ochorenia, pri ktorých sa ich konzumácia neodporúča. Ak sa stretávate s nižšie uvedenými zdravotnými problémami, zvážte obmedzenie alebo vylúčenie uhoriek zo svojho jedálnička.
Kto by nemal jesť uhorky?
Obmedzenie uhoriek sa odporúča ľuďom, ktorí trpia vysokým krvným tlakom, a to kvôli vysokému obsahu soli, ktorý sa v uhorkách nachádza. Nie je potrebné ich úplne vylúčiť, ale menšia konzumácia prispeje k zdraviu.
Treba dodať, že nakladané uhorky (uhorky vo všeobecnosti) majú veľa histamínu, takže ľudia s histamínovou intoleranciou by ich nemali jesť. Ako upozornila doktorka Magdalena Cubała-Kucharska vo vyjadrení pre portál WP abcHealth, histamín je hormón, ktorý niekedy sprostredkúva zápalovú reakciu. Ak osoba s intoleranciou konzumuje uhorky, dôsledkom môže byť bolesť hlavy, hnačka, žihľavka, bolesť brucha alebo červená tvár.
Kontraindikáciou konzumácie uhoriek je litiáza šťavelanu vápenatého (kvôli vysokému obsahu soli), ako aj chronické zlyhanie obličiek. Vzhľadom na vysoký obsah vitamínu K sa uhorky neodporúčajú ľuďom, ktorí užívajú antikoagulačné lieky. Nakladanéuhorky zvyšujú produkciu žalúdočných kyselín, čo môže spôsobiť nepríjemné pocity ľuďom so žalúdočnými vredmi, gastroezofageálnym refluxom a eróziou pažeráka. Nakladaným uhorkám sa treba vyhýbať aj pri otrave jedlom a neodporúča sa jesť ich nalačno.
Je možné jesť uhorky, keď trpíte dnou?
Nakladané uhorky nie sú produkty, ktoré by sa nemali konzumovať v prípade dny. Nepatria do skupiny výrobkov bohatých na puríny. Puríny sa neodporúčajú v strave ľudí s artritídou, pretože môžu zhoršiť príznaky ochorenia. Ich príjem sa však oplatí trochu obmedziť. Prečo?
Čerstvé uhorky obsahujú veľmi málo purínov a proces ich nakladania nespôsobuje žiadne zmeny v obsahu purínov. Stojí však za zmienku, že o nakladaných uhorkách, vrátane kyslých, sa v súvislosti s artritídou uvažuje najmä kvôli obsahu soli. V prípade dny sa totiž odporúča obmedziť príjem soli, konkrétne sodíka, ktorý je jednou z jej zložiek. Nadmerné množstvo sodíka v strave totiž môže podporovať zvýšenie koncentrácie kyseliny močovej. Osoby trpiace dnou by preto mali byť zdržanlivé pri konzumácii nakladaných výrobkov, ako sú uhorky, kapusta, reďkovky a červená repa.