Bezalkoholové pivo má oproti bežnému pivu niekoľko zjavných výhod, pokiaľ ide o jeho vplyv na naše zdravie. Ak myslíme na správnu výživu, bezalkoholové pivo bude vždy lepšou voľbou. Majú však 0,0 % pivá aj iné vlastnosti, pokiaľ ide o ich vplyv na zdravie a telesné funkcie?
Slováci častejšie siahajú po pive bez alkoholu. Výsledky výskumu
Jedna zo štúdií, ktorú uverejnil lekársky časopis The Lancet, dospela k záveru, že neexistuje nič také ako „bezpečná hranica konzumácie alkoholu“. Žiadna dávka nie je pre zdravie ľahostajná. Aj malé množstvo môže spôsobiť škody a negatívne ovplyvniť fyzické aj duševné zdravie.
Bezalkoholové pivo a zdravie. Všetko je to o polyfenoloch
Na výrobu piva sú potrebné tri základné zložky: voda, slad (napr. jačmenný alebo pšeničný) a chmeľ. Jačmeň aj pšenica, ako aj chmeľ obsahujú množstvo zložiek, ktoré ovplyvňujú jeho štýl, farbu a chuť, ale aj zdravotné vlastnosti piva. Najcennejšie z týchto zložiek sú polyfenoly.
Podľa výskumov sa polyfenoly z chmeľu a jačmeňa vyznačujú okrem iného:
- antioxidantmi,
- protizápalové účinky,
- protirakovinové účinky,
- estrogénnymi účinkami.
Je nesporné, že pitie nadmerného množstva alkoholických nápojov vrátane piva má negatívny vplyv na zdravie, ale stojí za to venovať pozornosť zlúčeninám s viacsmernými účinkami prítomným v chmeli, pretože niektoré z nich sa môžu vyznačovať zdraviu prospešnými vlastnosťami.“ – čítame v článku Aleksandry Kołoty, Michala Oczkowského a Joanny Gromadzkej-Ostrowskej z Katedry dietetiky Varšavskej univerzity prírodných vied.
Autori ďalšej štúdie ďalej zdôrazňujú, že „polyfenoly ako prírodné antioxidanty chránia zložky piva pred nepriaznivými oxidačnými procesmi a zabezpečujú dlhšiu stabilitu chuti a vône“. A zároveň spôsobujú, že „nápoj vykazuje zdraviu prospešné vlastnosti“. – čítajte v štúdii „Vplyv spracovania na obsah polyfenolov v pive“, ktorú uverejnila Poľská farmaceutická spoločnosť.
Polyfenoly z nealkoholického piva a telesné cvičenie. Uskutočnil sa experiment
Ako sa dočítame v štúdii vedcov z Varšavskej univerzity prírodných vied, nealkoholické pivo bohaté na polyfenoly má priaznivý vplyv napríklad na imunitný systém ľudí podstupujúcich ťažkú fyzickú námahu.
Vedci ako príklad uvádzajú experiment, ktorého sa zúčastnili bežci na dlhé trate. Typicky sa u nich po absolvovaní maratónu často vyskytovali ochorenia horných dýchacích ciest. Štúdia ukázala, že športovci, ktorí pili nealkoholické pšeničné pivo, boli trikrát menej náchylní na infekcie po absolvovaní náročného behu v porovnaní so skupinou, ktorá dostávala placebo.
Táto skúsenosť ukazuje, že polyfenolické zlúčeniny majú priaznivé účinky na zdravie. A čo je veľmi dôležité, nie je potrebné ich užívať spolu s alkoholom.
Výživové hodnoty nealkoholického piva. Nielen polyfenoly
Aké zdraviu prospešné látky okrem polyfenolov možno nájsť v nealkoholickom pive?
Patria k nim vitamíny skupiny B (niacín, riboflavín, foláty), minerálne látky (horčík, draslík, fosfor) a vláknina. Rovnako ako v prípade polyfenolov je prítomnosť alkoholu úplne zbytočná na to, aby sa uvoľnili ich zdraviu prospešné vlastnosti. Pivo bez alkoholu má tiež relatívne nízky glykemický index, takže môže byť dobrou voľbou aj pre diabetikov.
Pokiaľ teda ide o fyzické zdravie, podľa výskumu bude nealkoholické pivo vždy lepšou alternatívou k „obyčajnému“ pivu, nehovoriac o silných alkoholických nápojoch. Treba však zdôrazniť, že v citovaných vedeckých štúdiách sa neskúmal vplyv nealkoholického pitia na duševné zdravie v prípade závislosti a liečby.
Okrem toho sa v citovaných štúdiách hovorí o výhodách „obyčajného“ nealkoholického piva bez prísad v podobe cukrov alebo cukrových sirupov. V ich prípade sa výživové hodnoty môžu líšiť a v zložení sa môžu objaviť nežiaduce zložky, ako napríklad ďalšie „zvýrazňovače“ chuti.