Ak vidíte toto na mäse, nedávajte ho už do mrazničky. Hrozí tvorba baktérii

maso v mraznicke
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Mrazenie mäsa je bežnou súčasťou mnohých domácností, no málokto si uvedomuje, že pri nesprávnom postupe môže ísť o vážne riziko pre zdravie. Skúsený mäsiar z populárneho instagramového profilu @boucheriejumeaux upozorňuje, že niektoré chyby robíme pravidelne, hoci sa im dá jednoducho vyhnúť.

maso v mraznicke

Teplota je základ

Podľa odborníka by teplota v mrazničke nikdy nemala byť vyššia než –18 °C. „Im nižšia teplota, tým lepšie pre mäso,“ zdôraznil. Odporúča preto pravidelne kontrolovať, či funkcia hlbokého mrazenia funguje správne.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Čierne škvrny na zemiakoch. Kedy ich môžete pokojne zjesť a kedy patria do koša?

Pravidelná údržba mrazničky

Mäsiar radí každých šesť mesiacov mrazničku dôkladne vyčistiť. Znamená to vybrať všetky potraviny, spotrebič odmraziť a vyumývať napríklad octom. Hoci to zaberie trochu času, výsledkom je čistý a svieži priestor, v ktorom sa potraviny nebudú znehodnocovať.

Nepreplňujte mrazničku

Ďalším častým zlozvykom je preplnená mraznička. Odborníci odporúčajú neprekročiť 75 % jej kapacity. Ak nie je zabezpečená dostatočná cirkulácia vzduchu, mäso sa môže pokaziť aj napriek tomu, že bolo pôvodne kvalitne zamrazené.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Ako uvoľniť upchatý odtok? Táto metóda prekonáva ocot a sódu bikarbónu

Mäso tesne pred skazou do mrazničky nepatrí

Podľa mäsiara je chybou snažiť sa zachrániť už narušené alebo staršie mäso zamrazením. Po rozmrazení sa v ňom totiž baktérie množia rýchlejšie a riziko otravy jedlom je vysoké.

Správne rozmrazovanie

Ak plánujete pripraviť mleté mäso, mali by ste ho vytiahnuť z mrazničky aspoň 24 hodín vopred a nechať pomaly rozmraziť v chladničke. Tento postup je síce zdĺhavejší, no jediný bezpečný.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Položte banány týmto spôsobom a vydržia čerstvé veľmi dlho

Bezpečný transport mäsa z obchodu

Nezabúdajte ani na cestu z predajne domov. Mäsiar odporúča vždy používať izotermickú tašku a chladiace vložky. „Neprísne dodržiavanie tejto zásady môže spôsobiť, že mäso stratí chuť, a v horšom prípade aj vyvolať otravu potravinami,“ upozornil.

Dodržiavaním týchto jednoduchých pravidiel si zaistíte, že mäso bude nielen bezpečné, ale aj chutné.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok
📱 Súťaž o telefón v hodnote 1000€
👉 Sledujte náš Facebook

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *