Ak vidíte toto na mäse, nedávajte ho už do mrazničky. Hrozí tvorba baktérii

maso v mraznicke
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Mrazenie mäsa je bežnou súčasťou mnohých domácností, no málokto si uvedomuje, že pri nesprávnom postupe môže ísť o vážne riziko pre zdravie. Skúsený mäsiar z populárneho instagramového profilu @boucheriejumeaux upozorňuje, že niektoré chyby robíme pravidelne, hoci sa im dá jednoducho vyhnúť.

maso v mraznicke

Teplota je základ

Podľa odborníka by teplota v mrazničke nikdy nemala byť vyššia než –18 °C. „Im nižšia teplota, tým lepšie pre mäso,“ zdôraznil. Odporúča preto pravidelne kontrolovať, či funkcia hlbokého mrazenia funguje správne.

Pravidelná údržba mrazničky

Mäsiar radí každých šesť mesiacov mrazničku dôkladne vyčistiť. Znamená to vybrať všetky potraviny, spotrebič odmraziť a vyumývať napríklad octom. Hoci to zaberie trochu času, výsledkom je čistý a svieži priestor, v ktorom sa potraviny nebudú znehodnocovať.

Nepreplňujte mrazničku

Ďalším častým zlozvykom je preplnená mraznička. Odborníci odporúčajú neprekročiť 75 % jej kapacity. Ak nie je zabezpečená dostatočná cirkulácia vzduchu, mäso sa môže pokaziť aj napriek tomu, že bolo pôvodne kvalitne zamrazené.

Mäso tesne pred skazou do mrazničky nepatrí

Podľa mäsiara je chybou snažiť sa zachrániť už narušené alebo staršie mäso zamrazením. Po rozmrazení sa v ňom totiž baktérie množia rýchlejšie a riziko otravy jedlom je vysoké.

Správne rozmrazovanie

Ak plánujete pripraviť mleté mäso, mali by ste ho vytiahnuť z mrazničky aspoň 24 hodín vopred a nechať pomaly rozmraziť v chladničke. Tento postup je síce zdĺhavejší, no jediný bezpečný.

Bezpečný transport mäsa z obchodu

Nezabúdajte ani na cestu z predajne domov. Mäsiar odporúča vždy používať izotermickú tašku a chladiace vložky. „Neprísne dodržiavanie tejto zásady môže spôsobiť, že mäso stratí chuť, a v horšom prípade aj vyvolať otravu potravinami,“ upozornil.

Dodržiavaním týchto jednoduchých pravidiel si zaistíte, že mäso bude nielen bezpečné, ale aj chutné.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *