Priniesli ste mäso z obchodu a nemôžete ho hneď spracovať? Kúpili ste ho za výhodnú cenu a chcete si vychutnať svoj obľúbený rezeň o niekoľko dní? Ak chcete mäso uchovať čo najdlhšie, musíte sa uistiť, že používate najlepší spôsob konzervácie, aby ste zabránili jeho pokazeniu. Máme pre vás niekoľko tipov, ako správne ošetriť aj tie najchúlostivejšie druhy mäsa.
Z obchodu na váš stôl
Ak chcete, aby mäso zostalo čo najdlhšie čerstvé, uistite sa, že ho správne chladíte. Nebezpečné baktérie a mikroorganizmy sa môžu začať množiť na mäse už cestou z obchodu. Zabrániť tomu môžete tým, že zabezpečíte, aby mäso zostalo pri konštantnej teplote aj po uložení do vrecka. Preto používajte izotermické vrecká, ktoré zaručujú stálu teplotu aj v teplom počasí. Keď mäso prinesiete domov, vložte ho do chladničky alebo ho okamžite spracujte.
Aká je ideálna teplota?
Optimálna teplota na skladovanie mäsa je 4 °C. Mäso v chladničke umiestnite na najchladnejšie miesto v chladničke, nad zásuvku na zeleninu. Neukladajte ho do plastových uzavretých škatúľ alebo hliníkovej fólie, ktoré môžu ovplyvniť teplotu a spôsobiť premnoženie baktérií.
Čo robiť s nakrájaným mäsom?
Krájanie alebo mletie znižuje trvanlivosť rôznych druhov mäsa. Ak ho po prinesení z obchodu alebo mäsiarstva vyberiete z obalu a začnete ho spracovávať, trvanlivosť sa ešte skráti. Takto pripravené mäso môžete v chladničke skladovať v priemere maximálne 2 dni. Mleté mäso spotrebujte do 24 hodín.
Naložte ho
Keď sa rozhodnete mäso naložiť, predlžujete tým jeho dátum spotreby. Dávajte si však pozor na rozdiel medzi hovädzím a hydinovým mäsom. Kuracie a morčacie mäso vydrží v chladničke podstatne kratšie. Je veľmi citlivé na zmeny teploty. Ak ho chcete uchovať dlhšie, môžete ho marinované aj surové zamraziť. Ak kuracie mäso necháte v mrazničke vcelku, vydrží celý rok. Ak ho nakrájate, skonzumujte ho do šiestich mesiacov.
Chcete steak?
Hovädzie mäso môžete v chladničke uchovávať až 5 dní. Je to najtrvanlivejší druh mäsa. Vždy sa však riaďte pravidlom, že čím tučnejší je kus mäsa, tým kratšie vydrží. To platí aj pre bravčové mäso, ktoré má podstatne vyšší obsah tuku ako hovädzie.
Máte radi ryby?
Po kúpe čerstvých rýb h rýb v obchode sa uistite, že sú rýchlo pripravené. Ryby sú zvyčajne hlboko zmrazené už v mori a pred uložením na pult sa rozmrazia. Táto zmena teploty tiež skráti odporúčaný dátum spotreby. Neprekračujte 24 hodín.