Ako ochrániť sušené huby pred moľami a plesňou: osvedčené rady starých mám

susene huby
Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Sušené huby patria k najcennejším zásobám v slovenskej kuchyni, najmä počas zimy a sviatkov. Ich intenzívna aróma dodá jedinečnú chuť polievkam, omáčkam či tradičným jedlám. No aj starostlivo pripravené zásoby môžu znehodnotiť potravinové mole alebo plesne. Najčastejším vinníkom býva vlhkosť a nesprávne skladovanie.

susene huby

Správna príprava je kľúčová

Pred sušením huby dôkladne očistite mäkkou kefkou, aby na nich nezostali zvyšky ihličia či pôdy. Umývanie vo vode sa neodporúča – zvyšuje riziko plesnivenia.

Následne ich nakrájajte na tenké plátky, aby sa sušili rovnomerne a rýchlejšie. Sušiť ich môžete v rúre, elektrickej sušičke, na radiátore alebo na slnečnom parapete. Najdôležitejšie je, aby po procese boli úplne suché, bez stopy vlhkosti.

Skladovanie bez rizika

Najlepšie je uložiť huby do sklenených nádob s tesným uzáverom. Takéto poháre spoľahlivo chránia pred vlhkosťou aj prenikaním neželaných pachov. Overeným trikom je pridať k hubám pár zrniek suchej ryže – tá pohltí prebytočnú vlhkosť a predĺži trvanlivosť zásob.

Babičkina metóda proti moľom

Účinným a jednoduchým spôsobom, ako odplašiť potravinové mole, je vložiť do pohára niekoľko sušených bobkových listov. Tento prírodný odpudzovač funguje spoľahlivo, no v pohári by mal ostať maximálne týždeň, aby jeho výrazná vôňa neovplyvnila chuť húb.

Ešte silnejší účinok dosiahnete, ak pridáte pár guličiek nového korenia alebo niekoľko klinčekov. Pomáha aj prevencia v samotnej skrinke – sušené kôry z citróna či pomaranča nielen krásne voňajú, ale zároveň odpudzujú mole. Odporúča sa tiež pravidelne vytrieť police roztokom vody a octu, ktorý vytvára ochrannú bariéru pred škodcami.

Prečo staviť na prírodné riešenia

Na rozdiel od chemických prípravkov prírodné metódy nemenia chuť ani vôňu húb a sú úplne bezpečné. Vďaka nim si môžete aj počas zimy vychutnať plnú arómu húb a vôňu domácej kuchyne. Navyše ide o jednoduché a lacné postupy, ktoré zvládne každý.


Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Volám sa Renáta Regina, mám 56 rokov a celý život som verná jednoduchosti, poctivej práci a radosti z maličkostí. Vyštudovala som obchodnú akadémiu v Banskej Bystrici, no môj každodenný život je už roky spätý so záhradou, zvieratami a domácnosťou. Venujem sa malej farme, kde mám ovce, kozy, sliepky, jednu kravičku a prasiatko. Každý deň trávim v pohybe – v záhrade, pri starostlivosti o zvieratá alebo pri varení a pečení, čo je moja veľká vášeň. Varenie z domácich surovín, pečenie klasických koláčov či vymýšľanie nových receptov ma nesmierne napĺňa. Aj keď sú dni často plné práce, večer si vždy nájdem čas na písanie článkov, v ktorých sa snažím zdieľať rady, tipy a skúsenosti, ktoré by mohli pomôcť aj iným – či už ide o domácnosť, záhradu alebo tradičné recepty. Verím, že v jednoduchosti je krása a že každá žena (a nielen žena) si zaslúži inšpiráciu, ktorá jej spríjemní bežný deň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *