Ako povzbudiť paradajky k plodeniu? Toto domáce hnojivo málokto pozná

paradajky
Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Veľké, šťavnaté a sladké paradajky nie sú len výsledkom dobrého počasia. Za bohatou úrodou stojí najmä správna starostlivosť, výber ideálneho stanovišťa a dostatočná výživa rastlín. Ak vám kríky rastú bujne, no plodov je málo, treba konať rýchlo.

paradajky

Čo ovplyvňuje tvorbu plodov

Paradajky sú teplomilné a svetlomilné rastliny. Najlepšie sa im darí na slnečnom a pred vetrom chránenom mieste, pri dennej teplote 18–25 °C a nočnej 16–18 °C. Pôda má byť úrodná, dobre priepustná a mierne kyslá (pH 5,5–6,5).

Zálievka musí byť vyrovnaná – substrát má byť stále mierne vlhký, ale nikdy premočený, aby sa predišlo hnilobe koreňov a slabému nasadeniu plodov. Pri hnojení sa oplatí uprednostniť hnojivá bohaté na fosfor a draslík, ktoré podporujú kvitnutie a plodenie. Nadbytok dusíka síce spôsobí bujný rast listov, ale zníži úrodu.

K základnej starostlivosti patrí vyštipovanie bočných výhonkov, aby rastlina smerovala energiu do plodov, a podopieranie stoniek, ktoré sa môžu pod ťarchou úrody zlomiť. Pri pestovaní v skleníku môže pomôcť aj jemné zatrasenie kvetov alebo prenesenie peľu rukou, čím sa zvýši úspešnosť opelenia.

Banánovo-drožďové prírodné hnojivo

Jeden z najúčinnejších prírodných prostriedkov na podporu rastu a plodenia paradajok je domáce hnojivo z banánových šupiek a pekárskeho droždia.

Banánové šupky obsahujú draslík, fosfor, horčík, vápnik, síru a kyselinu kremičitú. Tieto látky podporujú zakoreňovanie, zlepšujú kvitnutie, kvalitu plodov a zvyšujú odolnosť voči chorobám či nepriaznivým podmienkam.

Pekárske droždie je bohaté na vitamíny skupiny B, aminokyseliny a minerály ako dusík, fosfor, draslík, vápnik, horčík či železo. Posilňuje vitalitu rastlín, podporuje rozvoj prospešnej mikroflóry v pôde a zlepšuje príjem živín.

Postup prípravy

Podľa receptu zo záhradkárskeho kanála Gospodarul budete potrebovať:

  1. Nakrájajte štyri šupky z prezretých banánov a vložte ich do väčšej nádoby.
  2. Rozpustite 50 g čerstvého droždia v 500 ml teplej vody, pridajte dve lyžice cukru a premiešajte.
  3. Keď sa vytvorí pena, dolejte ďalších 500 ml teplej vody.
  4. Zalejte týmto roztokom banánové šupky, pridajte ešte liter teplej vody, nádobu uzavrite a nechajte 24 hodín odstáť na teplom, tienistom mieste.
  5. Po odležaní precedte a rozrieďte mäkkou vodou v pomere 1:4.
  6. Každej rastline nalejte približne 500 ml pripraveného roztoku. Postup môžete zopakovať po dvoch týždňoch.

Toto prírodné hnojivo je potrebné spotrebovať okamžite po príprave – na skladovanie sa nehodí.

Prečo to funguje

Pravidelné používanie tejto prírodnej zmesi môže predĺžiť obdobie plodenia až do neskorej jesene. Paradajky budú zdravšie, úroda bohatšia a plody väčšie aj chutnejšie.


Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Volám sa Renáta Regina, mám 56 rokov a celý život som verná jednoduchosti, poctivej práci a radosti z maličkostí. Vyštudovala som obchodnú akadémiu v Banskej Bystrici, no môj každodenný život je už roky spätý so záhradou, zvieratami a domácnosťou. Venujem sa malej farme, kde mám ovce, kozy, sliepky, jednu kravičku a prasiatko. Každý deň trávim v pohybe – v záhrade, pri starostlivosti o zvieratá alebo pri varení a pečení, čo je moja veľká vášeň. Varenie z domácich surovín, pečenie klasických koláčov či vymýšľanie nových receptov ma nesmierne napĺňa. Aj keď sú dni často plné práce, večer si vždy nájdem čas na písanie článkov, v ktorých sa snažím zdieľať rady, tipy a skúsenosti, ktoré by mohli pomôcť aj iným – či už ide o domácnosť, záhradu alebo tradičné recepty. Verím, že v jednoduchosti je krása a že každá žena (a nielen žena) si zaslúži inšpiráciu, ktorá jej spríjemní bežný deň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *