Ako správne sušiť a skladovať cibuľu zo záhrady? Tieto rady predĺžia jej čerstvosť aj o niekoľko mesiacov

cibula zber susenie
Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Cibuľa je nenahraditeľná súčasť slovenskej kuchyne aj záhrad. Jej pestovanie zvládnu aj začiatočníci, no kľúčom k dlhej trvanlivosti je správny zber, sušenie a skladovanie. Poradíme vám, ako na to.

cibula zber susenie

Kedy je najvhodnejší čas na zber cibule?

Dátum zberu cibule závisí najmä od termínu výsadby. Ak ste cibuľu sadili na jeseň, môžete ju zberať už v júni. Pri jarnej výsadbe je ideálny čas na zber v júli, auguste alebo v septembri. Okrem toho zohráva úlohu aj konkrétna odroda a počasie počas sezóny.

Namiesto striktného dodržiavania kalendára sledujte samotné rastliny. Zrelosť cibule spoznáte podľa vňate – keď začne žltnúť, vädnúť a skloni sa približne v dvoch tretinách dĺžky, cibuľa je pripravená na zber.

Zbierať ju môžete ručne alebo s pomocou vidiel. Pri práci však buďte opatrní, aby ste nepoškodili cibuľové hlavy – narušená šupka totiž skracuje trvanlivosť.

cibula sadenie 1

Ako sušiť čerstvo vytiahnutú cibuľu?

Po zbere musí cibuľa najskôr poriadne preschnúť. A pozor – neodstraňujte zelenú vňať hneď po vytiahnutí zo zeme. Vňať totiž pomáha pri dozrievaní a spevnení vonkajších šupiek, čo zabezpečuje lepšiu skladovateľnosť.

Najjednoduchším spôsobom sušenia je rozložiť cibuľu v jednej vrstve na suchom a slnečnom mieste – napríklad na podkroví, v altánku či v prístrešku. Nechajte ju tam niekoľko dní, kým úplne nevyschne.

Ďalšou tradičnou metódou je viazanie cibule do vrkočov a ich zavesenie v dobre vetranom priestore, kde neprší. Tento spôsob využívali už naše staré mamy. Ak však hrozí dážď, odporúča sa miesto zakryť, aby vlhkosť nepoškodila úrodu.

Ako skladovať cibuľu, aby vydržala čo najdlhšie?

Po dôkladnom vysušení môžete suchú vňať opatrne odstrániť – najlepšie ostrým nožom alebo záhradníckym nožnicami. Následne cibuľu uložte do priedušných jutových alebo sieťových vriec.

Ideálne skladovacie podmienky:

  • tmavé prostredie,
  • nízka a stabilná teplota,
  • sucho a dobré vetranie.

Najvhodnejším miestom na uskladnenie je pivnica, komora alebo chladný sklad. Cibuľu možno uložiť aj do drevených debničiek či kartónových škatúľ, len dbajte na to, aby nebola natlačená na sebe a aby vzduch mohol medzi hlavičkami cirkulovať.

Pri dodržaní týchto zásad vám cibuľa vydrží tvrdá, chutná a bez známok plesne aj niekoľko mesiacov – pokojne až do jari.

Čomu sa pri skladovaní vyhnúť?

  • Neodstraňujte vňať predčasne. Príliš rýchle odstránenie narúša prirodzené dozrievanie.
  • Nevkladajte vlhkú cibuľu rovno do vriec. Zvyšky vlhkosti spôsobujú hnitie a plesne.
  • Nevystavujte ju teplu a vlhkosti. Nesprávne podmienky výrazne skracujú trvanlivosť úrody.

Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Volám sa Renáta Regina, mám 56 rokov a celý život som verná jednoduchosti, poctivej práci a radosti z maličkostí. Vyštudovala som obchodnú akadémiu v Banskej Bystrici, no môj každodenný život je už roky spätý so záhradou, zvieratami a domácnosťou. Venujem sa malej farme, kde mám ovce, kozy, sliepky, jednu kravičku a prasiatko. Každý deň trávim v pohybe – v záhrade, pri starostlivosti o zvieratá alebo pri varení a pečení, čo je moja veľká vášeň. Varenie z domácich surovín, pečenie klasických koláčov či vymýšľanie nových receptov ma nesmierne napĺňa. Aj keď sú dni často plné práce, večer si vždy nájdem čas na písanie článkov, v ktorých sa snažím zdieľať rady, tipy a skúsenosti, ktoré by mohli pomôcť aj iným – či už ide o domácnosť, záhradu alebo tradičné recepty. Verím, že v jednoduchosti je krása a že každá žena (a nielen žena) si zaslúži inšpiráciu, ktorá jej spríjemní bežný deň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *