Ako uvoľniť upchatý odtok? Táto metóda prekonáva ocot a sódu bikarbónu

umyvadlo
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Ak sa vám v kuchyni alebo kúpeľni upchá odtok, nemusíte hneď siahať po drahej chémii či volať inštalatéra. Jednoduché riešenie nájdete priamo vo svojej kuchyni – obyčajná kuchynská soľ a vriaca voda si s tým poradia prekvapivo účinne.

umyvadlo

Prečo funguje práve soľ

Kryštáliky soli pôsobia ako jemný abrazív – mechanicky odstraňujú mastnotu a nánosy, ktoré sa hromadia v potrubí. Vriaca voda následne rozpustí tuk a uľahčí jeho odplavenie. Spolu tak tvoria dvojicu, ktorá vyčistí aj tie miesta, kde zmes octu a sódy nestačí.

Na rozdiel od tradičnej sódy bikarbóny s octom, ktorá pomáha najmä pri vodnom kameni, soľ preniká hlbšie do mastných usadenín a organických zvyškov. Výsledkom je rýchlejšie a spoľahlivejšie uvoľnenie odtoku.

Ako použiť soľ na odtok – postup krok za krokom

  1. Odstráňte sitko a vyberte viditeľné zvyšky.
  2. Nasypte do sifónu polovicu pohára soli (môže byť obyčajná kuchynská, morská alebo nejodovaná).
  3. Prevarte 2 litre vody a pomaly ich nalejte priamo do odtoku.
  4. Ak ide o silnejšie upchatie, pridajte k soli aj polovicu pohára sódy bikarbóny, nechajte krátko pôsobiť a potom zalejte vriacou vodou.
  5. Po niekoľkých minútach odtok prepláchnite horúcou vodou z kohútika.

Ako predchádzať upchatiu odtoku

  • Používajte soľ pravidelne – raz týždenne zopakujte tento postup, aby sa nánosy vôbec netvorili.
  • Nevylievajte tuk do drezu – stuhnutý olej je jednou z hlavných príčin upchatia.
  • Čistite sitko – zachytáva zvyšky jedla aj vlasy, ktoré by inak skončili v potrubí.
  • Raz za mesiac nalejte do odtoku soľ s vriacou vodou – vytvorí sa ochranná vrstva a potrubie zostane čisté.

Jednoduché riešenie bez agresívnej chémie

Tento trik je nielen lacný a rýchly, ale aj šetrný k potrubiu. Oplatí sa zaradiť ho do domácej rutiny – namiesto drahej chémie postačí soľ a voda, ktoré máte vždy k dispozícii.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *