Pravdepodobne neexistuje lepšia bylinka na leto. Každý, kto ju má v záhrade alebo na balkóne, si rýchlo pomôže. Mäta, ako sa nazýva, pomáha pri bolestiach žalúdka a tráviacich ťažkostiach a tiež príjemne osvieži alebo dokonca ochladí. Tieto malé zelené lístky majú veľkú silu.
Mäta je jednou z najobľúbenejších byliniek, ktoré sa dajú použiť v kuchyni aj v liečiteľstve. Je známa už celé stáročia, ale vďaka mnohým zdraviu prospešným vlastnostiam a nádhernej vôni je každým rokom čoraz obľúbenejšia.
Známa už po stáročia
V starovekom Egypte sa mäta používala ako liek na žalúdočné ťažkosti a v Grécku a Ríme bola cenená pre svoju sviežu vôňu a liečivé vlastnosti. Táto bylina sa objavuje aj v čínskej medicíne. Dnes môžeme nájsť mnoho odrôd mäty , ale najobľúbenejšia je mäta pieporná. Zaujímavé sú aj ďalšie odrody, napríklad ananásová, čokoládová, jablková, jahodová, mojito, mexická, citrónová, limetková. Môžu sa mierne líšiť vôňou, ale vlastnosti sú rovnaké.
Keď vás bolí žalúdok
Mäta je rastlina so širokým spektrom zdraviu prospešných účinkov. Jej éterické oleje, flavonoidy, glykozidy a minerálne látky majú priaznivé účinky na organizmus. Jednou z najdôležitejších zložiek mäty je mentol, ktorý má analgetické a antibakteriálne vlastnosti. Je známa aj pre svoje vlastnosti podporujúce trávenie. Vďaka svojmu protikŕčovému účinku je nenahraditeľná pri žalúdočných ťažkostiach. Pomáha pri poruchách trávenia alebo plynatosti. Nálev z mäty dokáže zmierniť pálenie záhy a nevoľnosť.
Nezvyčajná vôňa
Ako si pripraviť mätový nálev? Nič jednoduchšie. Listy mäty jednoducho zalejte horúcou vodou, povarte a nechajte vychladnúť. Lahodný, osviežujúci nápoj je pripravený. Vďaka svojej sviežej, chladivej aróme je tiež ideálnym doplnkom mnohých jedál. Čerstvé lístky mäty sú skvelou ozdobou a doplnkom šalátov, omáčok a dezertov. Máte nadbytok tejto bylinky? Usušte si jej vetvičky a použite ich na prípravu lahodných nálevov v zime, sú dobrým doplnkom čajov.