Babička poradila domáce hnojivo pre hortenzie. Využite šupky tejto zeleniny

hortenzie
Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Hortenzie patria medzi najkrajšie okrasné kry v slovenských záhradách, no aj pri pravidelnej starostlivosti sa môže stať, že začnú slabnúť. Najčastejšou príčinou býva nevhodné stanovište alebo nedostatok živín v pôde.

hortenzie

Tieto rastliny najlepšie prospievajú v polotieni. Silné priame slnko môže spôsobiť popáleniny na listoch, zatiaľ čo v hlbokom tieni slabšie kvitnú a vytvárajú dlhé, vyťahané výhonky.

Rovnako dôležité je správne zavlažovanie. Hortenzie potrebujú mať pôdu stále mierne vlhkú, no neznesú premokrenie – hniloba koreňov obmedzuje príjem živín. Nedostatok vlahy zase vedie k vädnutiu a žltnutiu listov.

Ak majú hortenzie ideálne podmienky, no stále pôsobia zakrpateno, problém býva v pôde. Potrebujú mierne kyslý substrát s pH 5,0–6,0 a dostatok dusíka, fosforu, draslíka, horčíka a železa. Bez týchto prvkov slabnú, listy blednú a kvety sa prestávajú vyvíjať.

Prírodná pomoc: výluh zo šupiek uhoriek

Ak sa chcete vyhnúť chemickým hnojivám, skúste ekologickú alternatívu – výluh zo šupiek uhoriek. Tie obsahujú množstvo prospešných látok: draslík, fosfor, horčík, vápnik, železo a vitamíny C, A, K aj skupiny B. Navyše obsahujú pektíny, ktoré zlepšujú štruktúru pôdy a jej schopnosť zadržiavať vodu.

Takto pripravený výluh rastliny prirodzene posilní, podporí ich rast, zregeneruje listy a dodá energiu k bohatému kvitnutiu.

Ako pripraviť výluh krok za krokom

  1. Zo zhruba 1 kilogramu uhoriek zozbierajte šupky.
  2. Vložte ich do uzatvárateľnej nádoby.
  3. Zalejte 1 litrom vody izbovej teploty.
  4. Nádobu odložte na tmavé miesto a nechajte stáť približne 5 dní.
  5. Tekutinu sceďte a použite na polievanie alebo postrek listov hortenzie.

Tento postup môžete zopakovať každé 4–5 dní, kým rastlina znovu nenadobudne vitalitu.

⚠️ Tip: pripravený výluh spotrebujte okamžite – nie je vhodný na skladovanie, pretože rýchlo stráca účinnosť.


Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Volám sa Renáta Regina, mám 56 rokov a celý život som verná jednoduchosti, poctivej práci a radosti z maličkostí. Vyštudovala som obchodnú akadémiu v Banskej Bystrici, no môj každodenný život je už roky spätý so záhradou, zvieratami a domácnosťou. Venujem sa malej farme, kde mám ovce, kozy, sliepky, jednu kravičku a prasiatko. Každý deň trávim v pohybe – v záhrade, pri starostlivosti o zvieratá alebo pri varení a pečení, čo je moja veľká vášeň. Varenie z domácich surovín, pečenie klasických koláčov či vymýšľanie nových receptov ma nesmierne napĺňa. Aj keď sú dni často plné práce, večer si vždy nájdem čas na písanie článkov, v ktorých sa snažím zdieľať rady, tipy a skúsenosti, ktoré by mohli pomôcť aj iným – či už ide o domácnosť, záhradu alebo tradičné recepty. Verím, že v jednoduchosti je krása a že každá žena (a nielen žena) si zaslúži inšpiráciu, ktorá jej spríjemní bežný deň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *