Čerstvé ovocie sa, žiaľ, pomerne rýchlo kazí. Ako skladovať banány, aby dlho chutili a dali sa s chuťou jesť? Ukázalo sa, že existuje veľmi zaujímavý spôsob ich uchovávania, uvádza genialne
Ak ich budete skladovať v miske s ovocím na kuchynskej linke, začnú sa na nich pomerne rýchlo robiť hnedé škvrny a nakoniec celé stmavnú a zmäknú. Existuje však spôsob, ako udržať čerstvé banány dlhšie čerstvé a vhodné na konzumáciu nie dva dni po kúpe, ale až dva roky!
Ako skladujete banány? Konzervujte ich! Budú super chutné
Ak chcete, môžete banány konzervovať veľmi šikovným spôsobom. V tejto podobe zostanú čerstvé veľmi dlho (za predpokladu, že sa denne skladujú v špajzi/sklade/inom chladnom mieste s obmedzeným prístupom svetla). Na takéto konzervovanie banánov potrebujete:
- banány – 2 kg;
- feferónky – 2 ks;
- bobkové listy;
- cesnak – 2 strúčiky na jednu nádobu;
- semienka kôpru – 1 čajová lyžička na jednu nádobu;
- semienka koriandra – 1 čajová lyžička na jednu nádobu.
- 5 druhov aromatického korenia (čierne, biele, zelené, ružové, nové korenie).
- cukor – 1 čajová lyžička na každú nádobu;
- soľ – 1,5 čajovej lyžičky na každú nádobu;
- ocot (70 %) – 1 čajová lyžička na každú nádobu;
- trochu vody;
- nádoba – objem 700 ml;
- jedlá sóda.
Konzervovanie banánov krok za krokom
Banány najprv očistite jedlou sódou. Potom odrežte vrchnú a spodnú časť (vyhoďte ich, nebudete ich potrebovať) a zvyšok nakrájajte na malé kúsky (nelúpte ich). Na podobne veľké kúsky nakrájajte aj papriku. Vezmite čistú, suchú sklenenú nádobu a vložte do nej cesnak, niekoľko bobkových listov, semienok kôpru, koriandra a aromatickej papriky.
Potom prihoďte kúsky banánu a feferónky. Teraz k nim pridajte cukor a ocot. Potom celý obsah nádoby zalejte horúcou vodou a prikryte vrchnákom. Zaskrutkujte ho, ale nedotiahnite ho pevne – to príde na rad o chvíľu. Nakoniec by ste mali mať niekoľko pohárov.
Medzitým si pripravte veľký, široký hrniec. Na dno opatrne položte handru alebo uterák (zabráni to prasknutiu skla pohárov pri kontakte s dnom hrnca) a naplňte ho horúcou vodou. Teraz do nej vložte poháre naplnené konzervovanými banánmi a pasterizujte ich vo vode 10 minút.
Nakoniec je čas utiahnuť viečka – tak, aby sa dovnútra 100% nedostal vzduch. A je to! Ak niečo konzervujete prvýkrát, nezabudnite, že tento prvok je mimoriadne dôležitý. Inak z celého snaženia nič nebude a vy len stratíte čas alebo – čo je ešte horšie – takýmto jedlom otrávite seba alebo niekoho blízkeho. Celý proces konzervácie je dobre demonštrovaný v nasledujúcom videu. Takto konzervované banány môžete v špajzi skladovať až 2 roky. Chutia skvele!