Chlieb vám vydrží čerství kľudne mesiac. Stačí k nemu pridať lacnú zeleninu

pexels magda ehlers 1586947
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

V súčasnosti čoraz viac ľudí myslí nielen na svoje zdravie, ale aj na hospodárstvo a životné prostredie. Jedným z nových trendov je snaha minimalizovať plytvanie potravinami a čo najlepšie využiť všetko, čo máme k dispozícii. Jednou z oblastí, kde môžete ušetriť peniaze a zároveň prispieť k ochrane životného prostredia, je šetrenie potravinami, najmä pokiaľ ide o skladovanie a používanie pečiva.

Kto by nechcel, aby pečivo vydržalo čo najdlhšie vlhké a čerstvé? Existuje niekoľko trikov, vďaka ktorým vám chlieb a pečivo doma vydržia dlhšie. Aj keď vlastníte pekáreň na chlieb, nezaručuje stopercentnú ochranu pred vysychaním. Preto je dobré chlieb pred vložením do chlebovaru zabaliť do ďalšej ochrannej vrstvy. Niektorí ľudia používajú plastové vrecká, ale lepším riešením sú utierky, ktoré udržia chlieb dlhšie vlhký.

Na predĺženie čerstvosti pečiva existuje starodávny trik, keď sa do vrecka na pečivo pridá kúsok zeleniny alebo ovocia. Kúsok zeleru, jablka alebo zemiaka vytvára v mikroklíme vrecka vlhkosť, ktorá zabraňuje rýchlemu vysychaniu chleba. Navyše môžete využiť zvyšky týchto plodín z prípravy iných jedál, čo tiež pomôže znížiť množstvo odpadu.

Čo však robiť s chlebom, ktorý už nie je ani zďaleka čerstvý? Vyhodiť ho nie je najlepšia možnosť. Namiesto toho je dobré naučiť sa niekoľko receptov na jeho spracovanie.

Tvrdší chlieb je napríklad ideálny na toasty, ktoré môžete podávať ako prílohu k mäsu, tatárskej omáčke alebo s rôznymi nátierkami. Môžete si tiež pripraviť chutné krutóny do polievky alebo zo starých rožkov či žemlí urobiť žemľovku. Takéto kreatívne využitie zvyškov pečiva pomôže minimalizovať množstvo odpadu a zabezpečí, že na tanieri skončí chutné jedlo namiesto plného odpadkového koša.

Navyše, ak máte sliepky, určite oceníte, že staré sušené pečivo môžete použiť ako pochúťky pre vaše sliepky. Niekedy sa stáva, že majiteľ sliepok je ochotný vás za takýto darček odmeniť čerstvými vajíčkami.

Úspora potravín je skvelý spôsob, ako môžeme všetci prispieť k ochrane životného prostredia a zároveň ušetriť peniaze. Stačí len trochu kreativity a snaha o čo najefektívnejšie využitie potravín. A nezabudnite, že aj zdanlivo nepoužiteľné zvyšky môžu mať veľký potenciál na vytvorenie chutných jedál. Vstúpte teda do kuchyne, pripravte si plán na využitie pečiva a buďte úsporní aj ekologickí!


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *