Chrastavitosť jabloní ničí úrodu: Tento prírodný postrek z chrenu a vratiča ju zastaví

jablkovy strom
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Chrastavitosť jabloní patrí medzi najrozšírenejšie hubové ochorenia ovocných stromov na Slovensku. Napáda nielen listy, ale aj kvety a plody, čím znehodnocuje úrodu.

jablkovy strom

Choroba sa rýchlo šíri vetrom a vlhkosťou, no existuje jednoduchý spôsob, ako proti nej bojovať – domáci postrek z chrenu a vratiča. Vďaka nemu môžete ochrániť stromy bez použitia agresívnej chémie.

Chrastavitosť jabloní: Skrytý nepriateľ záhradkárov

Toto hubové ochorenie spôsobuje huba Venturia inaequalis, ktorá napáda najmä jablone, ale aj hrušky či hloh. Spóry sa na jar ľahko šíria vetrom na vzdialenosť až niekoľkých stoviek metrov a môžu nakaziť aj starostlivo ošetrované stromy.

Huba napáda všetky nezdrevnatené časti stromu – listy, mladé výhonky, kvety aj plody. Na listoch sa objavujú olivovozelené škvrny s jemným povlakom – ide o povrchovú hubovú sieť. Postupne sa škvrny zväčšujú, splývajú a deformujú listy, ktoré neskôr opadávajú. Strom tým stráca schopnosť fotosyntézy a oslabuje sa.

Na plodoch sa chrastavitosť prejavuje najskôr tmavými škvrnami, neskôr sa vytvára korkovitý povrch a čierne chrasty. Napadnuté jablká sú zdeformované a nevhodné na konzumáciu ani uskladnenie.

Kedy hrozí chrastavitosť najviac?

Huba miluje vlhké, teplé a tienisté prostredie. Preto jej šíreniu najviac praje daždivá a zamračená jar. Počas dažďa sa spóry uvoľňujú z opadaného lístia či napadnutých častí stromu a vetrom sa prenášajú na nové hostiteľské rastliny.

Veľkým problémom je, že chrastavitosť dokáže prezimovať v napadnutých listoch alebo plodoch. Na jar sa pri vhodných podmienkach (vlhko a teplo) znovu aktivuje a napáda nové výhonky.

Ako predísť chrastavosti jabloní?

Aj keď počasie nezmeníme, chorobe sa dá predísť správnou starostlivosťou o stromy. Tu sú osvedčené metódy:

  • Pravidelný rez koruny stromov: Zlepšuje cirkuláciu vzduchu a prístup slnečného svetla. Listy po daždi rýchlejšie schnú a vytvára sa menej priaznivé prostredie pre huby.
  • Dezinfekcia náradia: Po reze vždy očistite a vydezinfikujte záhradnícke nožnice a píly. Predídete tak prenosu chorôb medzi rastlinami.
  • Odstraňovanie napadnutého lístia: Na jeseň je nevyhnutné odstrániť všetky napadnuté listy a plody zo záhrady. Nekompostujte ich – huby v nich môžu prečkať zimu. Odpad vyhoďte do kontajnera na bioodpad.
  • Výsadba odolných odrôd: Niektoré odrody jabloní sú menej náchylné na chrastavitosť – napríklad ‘Topaz’, ‘Rubinola’, ‘Antonovka’, ‘Alkmene’ či ‘Florina’. Treba však počítať s možnou vyššou citlivosťou na iné choroby.

Prírodná ochrana: Domáci postrek z chrenu a vratiča

Ak sa chrastavitosť už vyskytla, alebo ak chcete stromy preventívne ochrániť, výborným riešením je prírodný postrek. Kombinácia chrenu a vratiča má silné protihubové účinky a zároveň pôsobí antibakteriálne. Vratič navyše odpudzuje škodcov.

Ako pripraviť domáci postrek:

  1. 50 g čerstvého koreňa chrenu nakrájajte nadrobno.
  2. Pridajte 50 g vratiča obyčajného (čerstvého alebo sušeného).
  3. Zmes zalejte 1 litrom vriacej vody v uzatvárateľnom pohári alebo nádobe.
  4. Nechajte lúhovať 24 hodín na teplom a tmavom mieste.
  5. Potom roztok krátko prevarte a nechajte vychladnúť (cca 30 minút).
  6. Preceďte a zmiešajte s vodou v pomere 1 diel výluhu na 5 dielov vody.
  7. Aplikujte raz týždenne v suchý a bezveterný deň.
  8. Po daždi postrek vždy opakujte.

Tento postrek je lacný, šetrný k prírode a zároveň účinne zabraňuje šíreniu huby, ktorá spôsobuje chrastavitosť. Vďaka obsahu silíc a prírodných látok zároveň podporuje prirodzenú imunitu stromu.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Renáta Regina, mám 56 rokov a celý život som verná jednoduchosti, poctivej práci a radosti z maličkostí. Vyštudovala som obchodnú akadémiu v Banskej Bystrici, no môj každodenný život je už roky spätý so záhradou, zvieratami a domácnosťou. Venujem sa malej farme, kde mám ovce, kozy, sliepky, jednu kravičku a prasiatko. Každý deň trávim v pohybe – v záhrade, pri starostlivosti o zvieratá alebo pri varení a pečení, čo je moja veľká vášeň. Varenie z domácich surovín, pečenie klasických koláčov či vymýšľanie nových receptov ma nesmierne napĺňa. Aj keď sú dni často plné práce, večer si vždy nájdem čas na písanie článkov, v ktorých sa snažím zdieľať rady, tipy a skúsenosti, ktoré by mohli pomôcť aj iným – či už ide o domácnosť, záhradu alebo tradičné recepty. Verím, že v jednoduchosti je krása a že každá žena (a nielen žena) si zaslúži inšpiráciu, ktorá jej spríjemní bežný deň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *