Čo sa vám stane, keď zjete červivú čerešňu?

ceresne
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Čerešne patria k najobľúbenejším letným plodom, no občas sa v nich objaví nechcený návštevník – drobný červík. Mnohým sa pri tej predstave skrúti žalúdok, no odborníci upokojujú: ak ho náhodou zjete, zdravie vám to neohrozí. A čerešne rozhodne netreba hneď vyhadzovať.

ceresne

Zjedli ste červíka z čerešne? Nie je dôvod na paniku

Stalo sa vám, že ste si s čerešňou omylom dali aj malého bieleho červíka? Hoci táto myšlienka pôsobí nepríjemne, z pohľadu lekárov nejde o nič nebezpečné.

Červík v čerešni je larva čerešňovej mušky (Rhagoletis cerasi) a pre človeka nepredstavuje žiadne zdravotné riziko. Nie je jedovatá, neprenáša choroby a tráviaci systém si s ňou bez problémov poradí. Ak ju teda nechtiac zjete, v skutočnosti len prijmete malú dávku bielkovín navyše.

Čerešne posilňujú imunitu aj zdravie srdca

Čerešne však netreba zatracovať – práve naopak. Ide o jedno z najzdravších letných ovocí, bohaté na antioxidanty, najmä antokyány, ktoré majú výrazné protizápalové účinky. Pomáhajú pri bolestiach kĺbov, artritíde či dne.

Obsahujú aj draslík, ktorý pomáha regulovať krvný tlak a podporuje správne fungovanie obličiek. V čerešniach nájdeme aj vitamíny skupiny B, vitamín C, E a beta-karotén, čím sa radia medzi výborné posilňovače imunity.

Ako zistíte, že čerešňa je červivá?

Aby ste sa vyhli nepríjemnému prekvapeniu, odporúča sa čerešne pred konzumáciou dôkladne umyť a namočiť do vody. Ak ovocie obsahuje červíky, larvy vyplávajú na hladinu, kde ich jednoducho odstránite. Po vyčistení sú čerešne úplne bezpečné na konzumáciu.

Ak natrafíte na poškodený plod, stačí vyrezať chybnú časť. Vyhadzovanie celej úrody kvôli pár červom je zbytočné plytvanie. Trochu starostlivosti postačí na to, aby ste si ovocie mohli bezpečne vychutnať.

Využitie čerešní v kuchyni? Fantázii sa medze nekladú

Čerešne sú výborné nielen čerstvé, ale aj spracované. Hodia sa do koláčov, kompótov, lekvárov, pripravíte z nich chutnú čerešňovú polievku alebo osviežujúce smoothie. V kombinácii s višňami tvoria základ mnohých tradičných slovenských dezertov.

Leto bez čerešní by nebolo úplné – a bola by škoda sa ich vzdať len kvôli zopár nepozvaným červíkom.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Renáta Regina, mám 56 rokov a celý život som verná jednoduchosti, poctivej práci a radosti z maličkostí. Vyštudovala som obchodnú akadémiu v Banskej Bystrici, no môj každodenný život je už roky spätý so záhradou, zvieratami a domácnosťou. Venujem sa malej farme, kde mám ovce, kozy, sliepky, jednu kravičku a prasiatko. Každý deň trávim v pohybe – v záhrade, pri starostlivosti o zvieratá alebo pri varení a pečení, čo je moja veľká vášeň. Varenie z domácich surovín, pečenie klasických koláčov či vymýšľanie nových receptov ma nesmierne napĺňa. Aj keď sú dni často plné práce, večer si vždy nájdem čas na písanie článkov, v ktorých sa snažím zdieľať rady, tipy a skúsenosti, ktoré by mohli pomôcť aj iným – či už ide o domácnosť, záhradu alebo tradičné recepty. Verím, že v jednoduchosti je krása a že každá žena (a nielen žena) si zaslúži inšpiráciu, ktorá jej spríjemní bežný deň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *