Uhorky patria medzi plodiny, ktoré pôdu rýchlo vyčerpávajú a neraz v nej zanechajú choroboplodné zárodky. Ak chcete, aby bola pôda budúcu sezónu zdravá a úrodná, treba sa o ňu postarať hneď po zbere. Pomôžu zelené hnojivá, ktoré prirodzene zlepšia jej kvalitu a ochránia ju pred chorobami.
Prečo sa o pôdu po uhorkách treba postarať okamžite
Uhorky sú náročné na živiny a často podliehajú hubovým chorobám. Po skončení pestovania preto pôda býva ochudobnená o živiny a môže byť zamorená patogénmi. Ak ju hneď po zbere pripravíte na ďalšiu sezónu, znížite riziko chorôb a zabezpečíte si bohatšiu úrodu.
Najskôr záhon dôkladne vyčistite
Po zbere odstráňte všetky zvyšky rastlín. Ak boli uhorky napadnuté chorobami, rastlinný odpad nekompostujte – patrí do nádoby na biologický odpad. Očistenú pôdu môžete preventívne ošetriť prípravkami na dezinfekciu pôdy, ktoré zoženiete v záhradkárskych predajniach, alebo použiť domáci odvar z cesnaku. Takto znížite množstvo choroboplodných zárodkov a pripravíte pôdu na regeneráciu.
Zelené hnojivá – prírodná obnova pôdy
Veľmi účinným spôsobom, ako pôdu po uhorkách oživiť, je výsev zeleného hnoja. Ide o rastliny, ktoré pôdu nielen vyživujú, ale ju aj chránia pred škodcami a chorobami. Ich korene pôdu prevzdušnia a zelená hmota po zapracovaní zvýši obsah humusu a zlepší štruktúru pôdy.
Medzi najlepšie druhy patria:
- Pohánka obyčajná – dodáva dusík a humus, obmedzuje výskyt lariev chrobákov.
- Reďkev olejná – prevzdušňuje pôdu a zlepšuje jej úrodnosť.
- Facélia vratičolistá – hĺbkovo obohacuje pôdu a odpudzuje škodcov.
- Horčica biela – potláča buriny a je atraktívna pre včely.
- Rzepík poľný – zvyšuje obsah humusu a obmedzuje výskyt háďatiek.
- Bôb obyčajný – dodáva veľké množstvo dusíka.
Kedy a ako zelené hnojivo zapracovať
Rastliny vysiate po zbere uhoriek rastú rýchlo a po pár týždňoch dosiahnu výšku asi 20 cm. Vtedy ich pokoste a zapracujte do pôdy minimálne 15 cm hlboko. Pri rozklade uvoľnia do pôdy cenné živiny, ktoré vytvoria ideálne podmienky pre ďalšiu úrodu.
Čo pestovať po uhorkách budúcu sezónu
Dodržujte zásady striedania plodín. Nepestujte na tom istom mieste opäť uhorky ani iné tekvicovité (cukety, tekvice, melóny), ktoré trpia rovnakými chorobami. Vhodné sú strukoviny, mrkva, petržlen, šalát, reďkovka či špenát.