Čo zasiať v júni? Tieto druhy zeleniny prinesú bohatú jesennú úrodu

sadenice zahrada
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Jún je výborným obdobím na výsev zeleniny, ktorá dozrieva v jesenných mesiacoch. Správny výber druhov vám umožní predĺžiť úrodu až do chladnejšieho počasia, pričom mnohé plodiny chutia na jeseň ešte lepšie. Zistite, čo sa oplatí zasiať už teraz a ako zo svojej záhrady vyťažiť maximum.

sadenice zahrada

Prečo sa oplatí plánovať jesenné zbery?

Zber zeleniny na jeseň prináša viacero výhod. Plodiny dozrievajúce v miernejších teplotách majú často intenzívnejšiu chuť, pretože počas pomalšieho rastu sa v nich hromadia cukry a aromatické látky. Zároveň je v tomto období nižšie riziko napadnutia škodcami a chorobami, takže rastliny nie je nutné ošetrovať chemickými postrekmi.

Dôležitá je voľba vhodných druhov a odrôd, ktoré dobre znášajú kratší deň, nižšie teploty a zvládnu dozrieť ešte pred prvými mrazmi. Jún je na výsev týchto plodín ideálnym mesiacom.

zahrada

Čo siať v júni na jesenný zber?

Reďkovka – rýchla a nenáročná

Reďkovka dozrieva už za tri až štyri týždne. Odrody ako ‚Saxa‘ či ‚Cherry Belle‘ sú odolné voči vybiehaniu do kvetu. Sejte plytko (1–2 cm hlboko) do riadkov vzdialených 10–15 cm. Vyžaduje ľahšiu, humóznu pôdu a pravidelnú zálievku. V horúčavách jej vyhovuje polotieň.

Čierna reďkev – zásoba na jeseň i zimu

Známa aj ako zimná reďkev, dozrieva od septembra do novembra. Sejte do hĺbky 2 cm v riadkoch vzdialených 30 cm, rastliny pretrhajte na 15–20 cm. Najlepšie sa jej darí v hlbokých, priepustných pôdach bez kameňov.

Biela repa (kŕmna i šalátová)

Rýchlo rastúca a často prehliadaná zelenina. Dozrieva za 6–8 týždňov. Sejte do riadkov so vzdialenosťou 25–30 cm, rastliny pretrhajte na 10–15 cm. Znesie slnko aj polotieň, obľubuje výživnú pôdu a pravidelnú vlahu.

Hlávkový šalát – pre jesenné listy

Vyberte odrody odolné voči vybiehaniu v horúčavách – napríklad ‘Justyna’ či ‘Kráľ leta’. Sejte do riadkov vzdialených 25–30 cm, s rozostupom 20–25 cm. Šalátu sa darí v humóznej pôde a polotieni.

Mrkva – zber až do neskorej jesene

Júnový výsev skorých odrôd ako ‘Nantes’ či ‘Karotka’ zabezpečí úrodu na jeseň. Mrkva potrebuje hlbokú pôdu bez kameňov a dostatok svetla. Sejte do riadkov po 25–30 cm, na hĺbku cca 1 cm.

Cvikla – farba a vitamíny v jednom

Cvikla vysiatá v júni dozreje od septembra do konca októbra. Vhodné sú odrody ako ‘Opolský’ či ‘Červená guľa’. Riadky 30–40 cm, medzi rastlinami nechajte 10–15 cm. Potrebuje slnko a výživnú pôdu.

Kaleráb – výborný aj do nátierok

Odrody ako ‘Korist’ alebo ‘Delikates’ sa hodia na letný výsev. Kaleráb sadíme do riadkov po 30–40 cm, medzi rastlinami nechávame 25–30 cm. Dôležité je zalievať pravidelne a dbať na výživu pôdy.

Pekinská kapusta – náročnejšia, ale výdatná

S výsevom začnite v druhej polovici júna. Vyberajte letné odrody, ktoré nevybiehajú do kvetu. Dodržujte rozstupy 40–50 cm medzi riadkami a 30–35 cm medzi rastlinami. Rastlina potrebuje živnú pôdu a polotieň.

Špenát – zelený už za mesiac

Špenát dozrieva rýchlo – už za 4–6 týždňov. Odporúčané sú odrody ako ‘Matador’ či ‘Zimný obor’. Sejte na hĺbku 2 cm, v riadkoch vzdialených 20–25 cm. Najlepšie rastie v polotieni a vlhkej pôde.

Rukola – pikantná listová rýchlovka

Rukolu možno zberať už tri týždne po výseve. Sejte ju v hustejších riadkoch (15–20 cm), plytko (do 1 cm). Obľubuje priepustnú, výživnú pôdu a mierny tieň.

Pestovanie na jeseň: viac ako len úroda

Jesenný zber vám umožní predĺžiť sezónu, využiť pôdu naplno a objaviť nové chute. Mnohé druhy, ktoré by v lete trpeli teplom či škodcami, v septembri a októbri prekvapia nielen výnosom, ale aj kvalitou. Navyše, čerstvá jesenná zelenina vám môže poslúžiť ako základ zdravého stravovania bez nutnosti kupovať dovážané plodiny zo supermarketu.

V skratke:

  • Jún je ideálny čas na výsev zeleniny pre jesennú úrodu – stačí zvoliť správne druhy.
  • Chladnejšie podmienky podporujú vývoj chuti a znižujú výskyt škodcov.
  • Medzi najvhodnejšie druhy patria: reďkovka, zimná reďkev, biela repa, šalát, mrkva, cvikla, kaleráb, pekinská kapusta, špenát a rukola.
  • Dôležité je pravidelné zavlažovanie, výživná pôda a správne rozostupy pri výsadbe.
  • Jesenná zelenina je zdravšia, chutnejšia a ideálna pre domácu kuchyňu.

Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Renáta Regina, mám 56 rokov a celý život som verná jednoduchosti, poctivej práci a radosti z maličkostí. Vyštudovala som obchodnú akadémiu v Banskej Bystrici, no môj každodenný život je už roky spätý so záhradou, zvieratami a domácnosťou. Venujem sa malej farme, kde mám ovce, kozy, sliepky, jednu kravičku a prasiatko. Každý deň trávim v pohybe – v záhrade, pri starostlivosti o zvieratá alebo pri varení a pečení, čo je moja veľká vášeň. Varenie z domácich surovín, pečenie klasických koláčov či vymýšľanie nových receptov ma nesmierne napĺňa. Aj keď sú dni často plné práce, večer si vždy nájdem čas na písanie článkov, v ktorých sa snažím zdieľať rady, tipy a skúsenosti, ktoré by mohli pomôcť aj iným – či už ide o domácnosť, záhradu alebo tradičné recepty. Verím, že v jednoduchosti je krása a že každá žena (a nielen žena) si zaslúži inšpiráciu, ktorá jej spríjemní bežný deň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *