Každá banánová šupka obsahuje cenné látky – draslík, horčík a vápnik. Práve tieto minerály podporujú zdravý rast rastlín a bohaté kvitnutie. Ak namiesto vyhadzovania vložíte šupky do mrazničky, nielenže zabránite ich skazeniu, ale získate aj zásobu suroviny na výrobu účinného prírodného hnojiva.
Prečo šupky zamraziť
Zmrazené banánové šupky sa po rozmrazení ľahko lámu a rýchlejšie sa rozkladajú v pôde. Uvoľňujú živiny, ktoré rastliny dokážu okamžite využiť. Navyše si ich tak môžete odkladať postupne a mať vždy poruke.
Ako šupky pripraviť – jednoduchý postup
- Dôkladne ich umyte v teplej vode s kvapkou jaru.
- Osušte a jemne stlačte, aby zmäkli.
- Nakrájajte na kúsky široké 2–3 cm a vložte do uzatvárateľného vrecka.
- Vrecko zbavte vzduchu a uložte do mrazničky.
Takto uskladnené šupky vydržia celé mesiace.
Použitie v záhrade aj v kvetináčoch
Rozmrazené šupky môžete pridať priamo do pôdy alebo pripraviť rýchly domáci výluh. Stačí hrsť šupiek zaliať litrom horúcej vody a nechať odstáť 24 hodín. Výsledkom je koncentrované hnojivo vhodné na zalievanie.
Ešte lepšie účinky dosiahnete, ak šupky skombinujete s kávovou usadeninou a podrvenými škrupinami z vajec. Vznikne tak plnohodnotné organické hnojivo. V kvetináčoch postačí aj lyžica rozdrvenej šupky pod vrchnú vrstvu substrátu – obzvlášť prospeje orchideám či zeleným izbovým rastlinám.
Druhý život šupky
Banánová šupka nie je len hnojivo. Vnútornou bielou stranou možno jemne pretrieť listy izbových rastlín. Odstránite tak prach a dodáte im prirodzený lesk bez chemických prípravkov.
Malý krok s veľkým efektom
Zmrazovanie banánových šupiek je jednoduchý ekologický zvyk, ktorý šetrí peniaze, znižuje množstvo odpadu a zároveň zlepšuje kondíciu rastlín.