Dedko prezradil trik, ako skladovať zemiaky, aby vydržali čerstvé až do jari

zemiaky
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Naši starí rodičia si vedeli poradiť aj bez chladničiek a chemických prípravkov. V každej slovenskej komore alebo pivnici nechýbali zemiaky – základná surovina v našej kuchyni a obľúbená príloha k väčšine jedál. Aby vydržali celú zimu, poznali osvedčené spôsoby, ako ich uchovať čerstvé až do jari.

zemiaky

Prečo zemiaky predčasne klíčia

Klíčenie je prirodzenou snahou zemiaka o nový rast. Ak sa však začne priskoro, hľuzy strácajú pevnosť, chuť a rýchlejšie sa kazia. Najčastejšie za to môžu:

  • Teplo nad 10 °C – signalizuje zemiakom, že nastal čas rásť.
  • Prílišná vlhkosť – podporuje nielen klíčenie, ale aj hnitie.
  • Svetlo – vystavené hľuzy zelenajú, horknú a nie sú vhodné na konzumáciu.
  • Slabé vetranie – uzavreté plastové tašky bez prístupu vzduchu spôsobujú rýchlejšie kazenie.

Správne podmienky pre skladovanie

Ak chcete, aby zemiaky vydržali do jari v dobrej kondícii, vytvorte im prostredie podobné pôde – chladné, tmavé a vzdušné.

  • Ideálna teplota: 4–6 °C. Vyššie teploty urýchľujú klíčenie, teplota pod 2 °C spôsobuje zmenu chuti na sladkastú.
  • Vhodné miesto: Pivnica je klasika, ale poslúži aj nevykurovaná garáž či zateplený balkón, pokiaľ tam v zime nemrzne.
  • Dostatočné vetranie: Použite drevené debničky, prútené koše alebo jutové vrecia. Plastovým taškám sa radšej vyhnite.
  • Tma: Chráňte zemiaky pred svetlom – prikryte ich jutovým vreckom, kartónom alebo starou utierkou.
  • Kontrola kvality: Pred uskladnením pretrieďte hľuzy. Aj jeden poškodený alebo nahnitý zemiak môže pokaziť celú zásobu.

Starý trik: Jedno jabĺčko do debničky

„Na dlhé skladovanie netreba chémiu ani zložité postupy – stačí chlad, vzduch a jedno jabĺčko,“ hovorieval môj starý otec. Tento jednoduchý postup funguje vďaka etylénu – plynu, ktorý jablká prirodzene uvoľňujú. Etylén spomaľuje klíčenie zemiakov, vďaka čomu zostávajú dlhšie pevné, svieže a chutné. Stačí vložiť jedno jablko medzi zemiaky alebo ho položiť navrch debničky.

Múdrosť našich predkov, ktorú sa oplatí zachovať

Generácie našich predkov si vystačili s týmito jednoduchými trikmi. Bez moderných skladov a chemických prípravkov dokázali uchovať zemiaky vo výbornej kvalite celú zimu. Aj dnes môžeme využiť ich skúsenosti a ušetriť si starosti so znehodnotenými zásobami.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Renáta Regina, mám 56 rokov a celý život som verná jednoduchosti, poctivej práci a radosti z maličkostí. Vyštudovala som obchodnú akadémiu v Banskej Bystrici, no môj každodenný život je už roky spätý so záhradou, zvieratami a domácnosťou. Venujem sa malej farme, kde mám ovce, kozy, sliepky, jednu kravičku a prasiatko. Každý deň trávim v pohybe – v záhrade, pri starostlivosti o zvieratá alebo pri varení a pečení, čo je moja veľká vášeň. Varenie z domácich surovín, pečenie klasických koláčov či vymýšľanie nových receptov ma nesmierne napĺňa. Aj keď sú dni často plné práce, večer si vždy nájdem čas na písanie článkov, v ktorých sa snažím zdieľať rady, tipy a skúsenosti, ktoré by mohli pomôcť aj iným – či už ide o domácnosť, záhradu alebo tradičné recepty. Verím, že v jednoduchosti je krása a že každá žena (a nielen žena) si zaslúži inšpiráciu, ktorá jej spríjemní bežný deň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *