EÚ ide Slovákom zakázať potraviny, ktoré milujú. Dátum sa blíži

nakupovanie obchod potraviny
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Umelé dymové arómy, ktoré sa dostávajú do mnohých pochutín, ako aj do mäsa, syrov alebo omáčok, boli Európskou úniou stiahnuté. Dôvod: vážne zdravotné riziká.

Členské štáty podporili návrh Európskej komisie neobnoviť povolenie ôsmich dymových aróm do potravín. Tieto arómy doteraz nahrádzali tradičné údenie v prípade údenín alebo syrov a zlepšovali chuť čipsov, omáčok alebo instantných jedál, nápojov, zmrzliny a cukroviniek. Z pultov obchodov tak môžu zmiznúť výrobky ako slaninové lupienky, ktorých chuť bola založená na pridávaní stiahnutých aróm.

Európska únia zakazuje umelé príchute. Koniec obľúbených chipsov?

Koncom apríla 2023 členské štáty podporili návrh Európskej komisie, takže zo zloženia výrobkov v celej Európskej únii zmizne osem dymových aróm. Pritom boli stanovené konkrétne obdobia na postupné vyradenie v závislosti od výrobku, aby mali výrobcovia čas prispôsobiť sa novým nariadeniam.

cipsy

„V prípade nahradenia tradičného údenia (napr. šunky, ryby, syry) je obdobie postupného vyraďovania päť rokov. V prípade výrobkov, do ktorých sa pridáva dymová aróma na zvýšenie chuti (napr. polievky, hranolky, omáčky), bude obdobie postupného vyraďovania dva roky,“ sa uvádza v oznámení. „Po uplynutí obdobia stiahnutia už tieto arómy nebudú povolené na používanie v EÚ.“

Toxické arómy v potravinách

Ako vyplýva z oznámenia, ktoré zverejnila Európska komisia, rozhodnutia vychádzajú z vedeckých posúdení Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA), ktorý dospel k záveru, že v prípade všetkých ôsmich posudzovaných dymových aróm sa potvrdili obavy z genotoxicity alebo ich nebolo možné vylúčiť (týka sa to konkrétnych aróm, ktoré sa môžu pridávať do potravín, nie samotných potravín).

„Genotoxicita je schopnosť chemickej látky poškodiť genetický materiál buniek. Zmeny alebo mutácie genetickej informácie v bunke môžu zvýšiť riziko vzniku ochorení, ako je rakovina a dedičné choroby. Pre tento typ toxicity nie je možné definovať bezpečnú úroveň“. EFSA to vysvetľuje na svojej webovej stránke.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *