Hnojivo zo žihľavy najviac milujú tieto rastliny. Naučte sa to správne

zihlava
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Čoraz viac záhradkárov objavuje silu žihľavovej kaše. Toto domáce, ekologické hnojivo podporuje rast paradajok, uhoriek, jahôd či cukiet a pritom je jeho príprava jednoduchá a lacná. Ak túžite po zdravých a silných rastlinách, oplatí sa zaradiť žihľavový výluh do svojej záhradkárskej rutiny.

zihlava

Prírodné hnojivá zažívajú boom a žihľava je právom jedným z najobľúbenejších zdrojov živín. Okrem toho, že ju bežne nájdete pri plotoch či na lúkach, ukrýva v sebe bohatstvo dusíka, minerálov a ďalších látok, ktoré priaznivo ovplyvňujú vývoj rastlín.

Prečo si žihľavovú kašu obľúbili aj profesionálni pestovatelia?

Žihľavová kaša pôsobí ako silný stimulátor rastu a zdravia rastlín. Obsahuje dôležité živiny, ktoré podporujú tvorbu listov, kvetov aj plodov. Zároveň posilňuje prirodzenú obranyschopnosť rastlín voči škodcom a chorobám.

Je ideálna najmä pre paradajky, uhorky, cukety, tekvice, jahody a ruže. Pravidelné používanie žihľavovej kaše sa odrazí na väčších plodoch, bujnejších kvetoch a celkovo silnejších rastlinách.

Ako si pripraviť žihľavovú kašu? Stačí minimum surovín

Na výrobu žihľavového hnojiva potrebujete len dve veci:

  • 1 kg čerstvej žihľavy
  • 10 litrov vody (ideálne dažďovej)

Postup:
Žihľavu nasekajte na menšie kúsky, aby rýchlejšie uvoľnila živiny. Zmes vložte do plastovej alebo drevenej nádoby, zalejte vodou a prikryte riedkou tkaninou (napríklad gázou), aby ste zabránili prístupu hmyzu.

Nádobu umiestnite na teplé miesto a nechajte fermentovať približne 14 dní. Každý deň obsah premiešajte. Hotová kaša má výrazný zápach a na povrchu sa tvoria bubliny či pena – to je znak, že proces prebehol správne.

Ako a kedy aplikovať žihľavovú kašu?

Žihľavová kaša sa používa riedená s vodou. Bežné odporúčanie je:

➡️ 1 diel kaše na 10 dielov vody

Takto pripraveným roztokom zalievajte rastliny raz za dva týždne, najmä ak ide o paradajky, uhorky alebo červenú repu. Pri potrebe intenzívnejšieho hnojenia môžete frekvenciu zvýšiť, no vždy s mierou.

Dôležité upozornenie: Nadmerné hnojenie môže spôsobiť poškodenie rastlín alebo zníženie úrody. Platí, že je lepšie prihnojiť menej, ale pravidelne, ako raz vo veľkej dávke.

Čerstvosť je kľúčová

Žihľavovú kašu pripravujte radšej v menších množstvách. Skladovaním stráca účinnosť a ak stojí príliš dlho, môže sa pokaziť. Ideálne je využiť ju do niekoľkých dní po ukončení fermentácie.

Kedy sa žihľavové hnojivo neodporúča?

Pozor si dajte pri strukovinách, ako sú fazuľa či hrach, a pri niektorých bylinkách. Tie môžu na žihľavovú kašu reagovať negatívne. Pred prvým použitím vždy vyskúšajte malé množstvo, aby ste zistili, ako rastliny zareagujú.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Renáta Regina, mám 56 rokov a celý život som verná jednoduchosti, poctivej práci a radosti z maličkostí. Vyštudovala som obchodnú akadémiu v Banskej Bystrici, no môj každodenný život je už roky spätý so záhradou, zvieratami a domácnosťou. Venujem sa malej farme, kde mám ovce, kozy, sliepky, jednu kravičku a prasiatko. Každý deň trávim v pohybe – v záhrade, pri starostlivosti o zvieratá alebo pri varení a pečení, čo je moja veľká vášeň. Varenie z domácich surovín, pečenie klasických koláčov či vymýšľanie nových receptov ma nesmierne napĺňa. Aj keď sú dni často plné práce, večer si vždy nájdem čas na písanie článkov, v ktorých sa snažím zdieľať rady, tipy a skúsenosti, ktoré by mohli pomôcť aj iným – či už ide o domácnosť, záhradu alebo tradičné recepty. Verím, že v jednoduchosti je krása a že každá žena (a nielen žena) si zaslúži inšpiráciu, ktorá jej spríjemní bežný deň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *