Je bezpečné vyprážať na olivovom oleji? Veľa ľudí nevie dôležitý fakt

olej vyprazanie
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Olivový olej je už dlho považovaný za jeden z najzdravších tukov. Skvele sa hodí k zelenine, do šalátov či len tak k chlebu – jeho jedinečná chuť obohacuje množstvo jedál. Napriek tomu stále pretrváva názor, že na olivovom oleji by sa nemalo vyprážať. Je však táto obava oprávnená?

Na túto otázku odpovedá Aneta Reguła – odborníčka na zdravú výživu, známa zo sociálnych sietí. Vo svojich príspevkoch podporuje vyvážený prístup k stravovaniu a pozitívny vzťah k telu. V jednom z nedávnych videí na Instagrame sa venovala práve téme vyprážania na olivovom oleji.

Olivový olej a vysoké teploty: čo hovorí veda?

Reguła upozorňuje, že aj v roku 2025 sa mnohí stále domnievajú, že vyprážanie na olivovom oleji je nezdravé.

Nič nie je ďalej od pravdy. Vysokú odolnosť olivového oleja voči teplu predsa potvrdzujú vedecké štúdie — zdôrazňuje odborníčka.

Skutočne, viacero výskumov ukazuje, že najmä extra panenský olivový olej má vysokú oxidačnú stabilitu a dobre zvláda tepelné spracovanie. V porovnaní s inými bežne používanými rastlinnými olejmi vychádza z pohľadu zdravotných benefitov aj odolnosti voči prehrievaniu veľmi dobre.

Zdravé srdce a správny výber tuku

Mnohí odborníci na výživu označujú olivový olej za cenný zdroj zdravých tukov – najmä mononenasýtených mastných kyselín. Ich pravidelná konzumácia podporuje činnosť srdcovocievneho systému a môže prispievať k prevencii civilizačných chorôb.

Priateľstvo s olivovým olejom je to najlepšie, čo môžete dopriať svojmu srdcu — tvrdí Reguła a odporúča nebáť sa vyprážania na olivovom oleji.

Zároveň dodáva, že nie je potrebné siahať po tých najdrahších druhoch. Kým kvalitnejšie oleje si môžeme nechať napríklad do šalátov, na vyprážanie postačí aj cenovo dostupnejšia verzia.

Veda verzus mýty: Praktické odporúčania

Reguła tiež pripomína, že dôležitá nie je len kvalita samotného oleja, ale aj spôsob jeho použitia – teda teplota a dĺžka tepelnej úpravy. Pri správnom postupe môže byť olivový olej bezpečnou a zdravou voľbou aj pri varení.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *