Je kávová usadenina dobrá pre paradajky? Pravda a mýty o hnojení paradajok kávou

kavova usadeniny
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Kávová usadenina – populárny „odpad“, ktorý denne vzniká v slovenských domácnostiach – láka čoraz viac pestovateľov na ekologické hnojenie paradajok. Obsahuje cenný dusík, urýchľuje kompostovanie a zlepšuje štruktúru pôdy. Ak však preženiete dávkovanie, kofeín a zmena pH môžu úrodu skôr pribrzdiť. Ako teda kávovú usadeninu využiť tak, aby paradajky rástli do rekordných rozmerov a nemali vedľajšie škody?

kavova usadeniny

Čo presne ukrýva kávová usadenina

V každej šálke espressa či zalievanej kávy ostáva po precedení drobná sedlina bohatá na dusík (≈ 2 %), fosfor (0,3 %) a draslík (0,6 %) – makroživiny nevyhnutné pre rast plodov. Navyše v nej nájdete horčík, vápnik, meď, mangán a zinok.
Hodnota pH ustálená okolo 6,5 – 6,8 znamená, že čerstvá usadenina pôdu výrazne neokysľuje; kyslejšia (pH 5,5 – 6,0) je len nepoužitá, mletá káva.

Overené prínosy pre paradajky

  • Organický zdroj dusíka podporuje sviežu listovú hmotu a intenzívnu fotosyntézu.
  • Vylepšená štruktúra pôdy – jemné čiastočky zvyšujú vzdušnosť aj schopnosť zadržiavať vlhkosť, čo korene oceňujú pri letných horúčavách.
  • Magnet pre dážďovky – živia sa lignínom a celulózou z kajové sedliny, pôdu kypria a tvorí sa humus.
  • Potenciálna ochrana pred slimákmi – vysušené granuly viacerým škodcom „nevonia“.

Kedy môže usadenina uškodiť

  1. Dočasné odčerpávanie dusíka – pôdne mikroorganizmy ho pri rozklade dočasne spotrebujú, čo slabé priesady môžu pocítiť.
  2. Kofeínový šok – nadbytok kofeínu brzdí klíčenie a rast mladých rastlín.
  3. Neželaný posun pH – paradajky prosperujú pri pH 6,0 – 6,8; dlhodobé prekyslenie môže blokovať príjem živín.
paradajky

Správny postup krok za krokom

  1. Kompostujte aspoň 3–4 mesiace. Primiešajte usadeninu do kompostéra v tenkých vrstvách (max. 20 % objemu) spolu so zeleným odpadom.
  2. Aplikujte s mierou. Raz za mesiac rozsypte okolo koreňov tenkú vrstvu 0,5 – 1 cm vyzretej usadeniny a jemne ju zapracujte do vrchnej pôdy.
  3. Chráňte stonky. Usadenina by sa nemala dotýkať priamo hlavnej stonky, aby ste predišli hubovým chorobám.
  4. Priebežne kontrolujte pH. Ak klesne pod 6,0, pridajte do pôdy mletý vápenec alebo drevný popol, čím hodnotu vyrovnáte.

Ďalšie „kávičkárske“ triky v záhrade

  • Dolistná zálievka pre acidofilné rastliny. Zriedená káva v pomeru 1:10 pomôže azalke, rododendronu či hortenzii vyfarbiť kvety.
  • Substrát pre pestovanie húb. Bocniaky (hlivy) milujú podklad bohatý na celulózu a stopové množstvá kofeínu.
  • Akcelerátor kompostu. Dusík z usadeniny rozklad organickej hmoty citeľne zrýchli.

V skratke

  • Kávová usadenina je lacný zdroj dusíka, fosforu a draslíka pre paradajky.
  • Pred použitím ju vždy vyzrite v komposte, aby sa znížil kofeín a stabilizovalo pH.
  • Dávkujte šetrne – tenká vrstva raz mesačne, nikdy priamo na stonku.
  • Sledujte pH pôdy a podľa potreby neutralizujte vápnom alebo popolom.
  • Usadenina je doplnok komplexnej výživy, nie kompletná náhrada minerálnych hnojív.

Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *