Kedy a ako zbierať uhorky? Táto technika ich udrží dlhšie pevné

uhorky
Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Uhorky patria k najčastejšie pestovanej letnej zelenine na slovenských záhradkách. Či už ich zavárate ako nakladačky, používate na kvasenie alebo do čerstvých šalátov, rozhodujúce je nielen kedy, ale aj ako ich zozbierate. Správny čas a šetrná technika zberu totiž ovplyvňujú nielen chuť, ale aj výnos rastliny v ďalších týždňoch.

uhorky

Ako spoznáte, že je uhorka pripravená na zber?

Uhorky sú pripravené na zber vtedy, keď majú:

  • pevnú, chrumkavú dužinu,
  • sýtozelenú a rovnomernú farbu,
  • hladkú šupku s dobre vyvinutými bradavičkami,
  • žiadne žlté sfarbenie (to značí prezretie).

Veľkosť závisí od použitia:

Najlepšie je zbierať uhorky krátko po dosiahnutí optimálnej veľkosti pre konkrétnu odrodu. Dôležité je nečakať príliš dlho – prezreté plody bývajú mäkšie, strácajú chuť a môžu zhorknúť. Navyše, ak ich necháte na rastline, bránia tvorbe nových plodov.

Prečo záleží aj na spôsobe, akým uhorky zbierate?

Uhorky majú krehké výhonky, ktoré sa ľahko poškodia. Nesprávna manipulácia môže obmedziť rast nových plodov alebo spôsobiť ochorenie rastliny. Preto:

  • nevstupujte do porastu zbytočne hlboko a nešliapte po stonkách,
  • zberajte opatrne – ideálne pomocou nožníc alebo noža, ktorým odrežete stopku blízko hlavnej stonky,
  • ak zbierate ručne, držať stonku jednou rukou a druhou plod jemne otočiť – nikdy netrhajte alebo neťahajte silou.

Ideálny čas na zber je skoro ráno alebo večer, keď plody nie sú prehriate slnkom. Takto si zachovajú pevnosť a sviežosť dlhšie.

Ako skladovať čerstvo nazbierané uhorky, aby vydržali?

Uhorky sú citlivé na teplotu aj vlhkosť. Ak ich chcete uchovať čo najdlhšie:

  • neskladujte ich umyté, pretože voda podporuje plesne,
  • zabaľte ich do papierovej utierky a následne do potravinovej fólie alebo uložte do papierového vrecka,
  • ideálna teplota skladovania je 10–13 °C – vhodné sú pivnice, chladné špajze alebo zeleninové priehradky v chladničke.

Pozor na príliš nízku teplotu (pod 7 °C), najmä v zadnej časti chladničky – plody môžu premrznúť, zmäknúť a objavia sa na nich tmavé škvrny.


Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Volám sa Renáta Regina, mám 56 rokov a celý život som verná jednoduchosti, poctivej práci a radosti z maličkostí. Vyštudovala som obchodnú akadémiu v Banskej Bystrici, no môj každodenný život je už roky spätý so záhradou, zvieratami a domácnosťou. Venujem sa malej farme, kde mám ovce, kozy, sliepky, jednu kravičku a prasiatko. Každý deň trávim v pohybe – v záhrade, pri starostlivosti o zvieratá alebo pri varení a pečení, čo je moja veľká vášeň. Varenie z domácich surovín, pečenie klasických koláčov či vymýšľanie nových receptov ma nesmierne napĺňa. Aj keď sú dni často plné práce, večer si vždy nájdem čas na písanie článkov, v ktorých sa snažím zdieľať rady, tipy a skúsenosti, ktoré by mohli pomôcť aj iným – či už ide o domácnosť, záhradu alebo tradičné recepty. Verím, že v jednoduchosti je krása a že každá žena (a nielen žena) si zaslúži inšpiráciu, ktorá jej spríjemní bežný deň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *