Cibuľa patrí medzi najčastejšie pestované zeleniny v slovenských záhradách. Hoci je nenáročná na starostlivosť, zber v správnom čase, dôkladné sušenie a vhodné uskladnenie sú nevyhnutné, ak si chcete úrodu vychutnávať čo najdlhšie. Poradíme vám tiež, ktoré plodiny vysadiť po cibuli, aby pôda zostala zdravá a úrodná.
Obľúbená plodina slovenských záhrad
Cibuľa kuchynská (Allium cepa) patrí do čeľade amarylkovité a jej využitie v slovenskej kuchyni je neodmysliteľné. Medzi najčastejšie pestované odrody patria žltá, biela, červená a sadzačka (tzv. cibuľka). Hoci jej pestovanie nie je náročné, ak chcete dosiahnuť dobrú úrodu, musíte vedieť, kedy a ako ju správne zozbierať a uskladniť.
Kedy je cibuľa pripravená na zber?
Presný termín zberu cibule závisí od viacerých faktorov – predovšetkým od počasia, odrody a dátumu výsadby. Vo všeobecnosti sa však cibuľa zberá od polovice augusta do začiatku septembra.
Najspoľahlivejším ukazovateľom dozretia je stav vňate: ak začína žltnúť, vädnúť a prirodzene poleháva na zem, znamená to, že cibuľa je pripravená na zber. Niektoré odrody je možné zberať už v júli, no rátajte s tým, že cibule budú menšie. Chuťovo však nijako nezaostávajú.
Ako cibuľu zbierať a sušiť, aby sa nepokazila?
Zber cibule by sa mal vykonávať v suchý, slnečný deň. Najlepšie je vyťahovať ju ručne, no ak sú cibule hlboko v zemi, môžete použiť vidly – len opatrne, aby ste ich mechanicky nepoškodili.
Po zbere rozložte cibuľu v jednej vrstve na suchom a dobre vetranom mieste – ideálne priamo vonku na slnku alebo pod prístreškom. Sušenie by malo trvať niekoľko dní, kým vňať úplne neuschne.
Skladovanie cibule: Aby vydržala až do jari
Keď je cibuľa dôkladne vysušená, preneste ju do chladného, suchého a tmavého priestoru – napríklad do pivnice alebo komory. Až keď vňať celkom preschne, môžete ju odstrihnúť.
Na skladovanie sú najvhodnejšie vzdušné jutové alebo raslové vrecia, prípadne drevené debničky. Veľmi dôležité je, aby v miestnosti nebola vlhkosť – inak môže cibuľa začať hniť alebo plesnivieť. Pri dodržaní týchto zásad ju bez problémov uchováte aj niekoľko mesiacov.
Čo vysadiť po cibuli? Nie všetko je vhodné
Uvoľnený záhon po cibuli môžete využiť na ďalšiu výsadbu, no nie každá zelenina je vhodná. Skvelou voľbou sú:
- kôpor,
- hlávkový šalát,
- uhorky,
- cuketa,
- kaleráb a karfiol,
- mrkva,
- petržlen,
- cvikla.
Naopak, neodporúča sa hneď po cibuli vysádzať ďalšie cibuľové rastliny ako cesnak alebo pór. Tie totiž môžu byť náchylnejšie na podobné choroby a škodcov, ktoré by mohli poškodiť aj novú výsadbu.