Kedy zbierať cibuľu, ako ju správne usušiť a čo zasadiť na jej miesto? Užitočné rady pre záhradkárov

cibula sadenie 1
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Cibuľa patrí medzi najčastejšie pestované zeleniny v slovenských záhradách. Hoci je nenáročná na starostlivosť, zber v správnom čase, dôkladné sušenie a vhodné uskladnenie sú nevyhnutné, ak si chcete úrodu vychutnávať čo najdlhšie. Poradíme vám tiež, ktoré plodiny vysadiť po cibuli, aby pôda zostala zdravá a úrodná.

cibula sadenie 1

Obľúbená plodina slovenských záhrad

Cibuľa kuchynská (Allium cepa) patrí do čeľade amarylkovité a jej využitie v slovenskej kuchyni je neodmysliteľné. Medzi najčastejšie pestované odrody patria žltá, biela, červená a sadzačka (tzv. cibuľka). Hoci jej pestovanie nie je náročné, ak chcete dosiahnuť dobrú úrodu, musíte vedieť, kedy a ako ju správne zozbierať a uskladniť.

Kedy je cibuľa pripravená na zber?

Presný termín zberu cibule závisí od viacerých faktorov – predovšetkým od počasia, odrody a dátumu výsadby. Vo všeobecnosti sa však cibuľa zberá od polovice augusta do začiatku septembra.

Najspoľahlivejším ukazovateľom dozretia je stav vňate: ak začína žltnúť, vädnúť a prirodzene poleháva na zem, znamená to, že cibuľa je pripravená na zber. Niektoré odrody je možné zberať už v júli, no rátajte s tým, že cibule budú menšie. Chuťovo však nijako nezaostávajú.

Ako cibuľu zbierať a sušiť, aby sa nepokazila?

Zber cibule by sa mal vykonávať v suchý, slnečný deň. Najlepšie je vyťahovať ju ručne, no ak sú cibule hlboko v zemi, môžete použiť vidly – len opatrne, aby ste ich mechanicky nepoškodili.

Po zbere rozložte cibuľu v jednej vrstve na suchom a dobre vetranom mieste – ideálne priamo vonku na slnku alebo pod prístreškom. Sušenie by malo trvať niekoľko dní, kým vňať úplne neuschne.

Skladovanie cibule: Aby vydržala až do jari

Keď je cibuľa dôkladne vysušená, preneste ju do chladného, suchého a tmavého priestoru – napríklad do pivnice alebo komory. Až keď vňať celkom preschne, môžete ju odstrihnúť.

Na skladovanie sú najvhodnejšie vzdušné jutové alebo raslové vrecia, prípadne drevené debničky. Veľmi dôležité je, aby v miestnosti nebola vlhkosť – inak môže cibuľa začať hniť alebo plesnivieť. Pri dodržaní týchto zásad ju bez problémov uchováte aj niekoľko mesiacov.

Čo vysadiť po cibuli? Nie všetko je vhodné

Uvoľnený záhon po cibuli môžete využiť na ďalšiu výsadbu, no nie každá zelenina je vhodná. Skvelou voľbou sú:

  • kôpor,
  • hlávkový šalát,
  • uhorky,
  • cuketa,
  • kaleráb a karfiol,
  • mrkva,
  • petržlen,
  • cvikla.

Naopak, neodporúča sa hneď po cibuli vysádzať ďalšie cibuľové rastliny ako cesnak alebo pór. Tie totiž môžu byť náchylnejšie na podobné choroby a škodcov, ktoré by mohli poškodiť aj novú výsadbu.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Renáta Regina, mám 56 rokov a celý život som verná jednoduchosti, poctivej práci a radosti z maličkostí. Vyštudovala som obchodnú akadémiu v Banskej Bystrici, no môj každodenný život je už roky spätý so záhradou, zvieratami a domácnosťou. Venujem sa malej farme, kde mám ovce, kozy, sliepky, jednu kravičku a prasiatko. Každý deň trávim v pohybe – v záhrade, pri starostlivosti o zvieratá alebo pri varení a pečení, čo je moja veľká vášeň. Varenie z domácich surovín, pečenie klasických koláčov či vymýšľanie nových receptov ma nesmierne napĺňa. Aj keď sú dni často plné práce, večer si vždy nájdem čas na písanie článkov, v ktorých sa snažím zdieľať rady, tipy a skúsenosti, ktoré by mohli pomôcť aj iným – či už ide o domácnosť, záhradu alebo tradičné recepty. Verím, že v jednoduchosti je krása a že každá žena (a nielen žena) si zaslúži inšpiráciu, ktorá jej spríjemní bežný deň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *