Kurkuma alebo melón do kávy? Objavte nové druhy kávy, ktoré chránia zdravie

matcha maca kava
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Káva nie je len malá čierna káva. Dnes sa môže piť v mnohých verziách – s mliekom, rastlinným nápojom, zmrzlinou alebo šľahačkou. Kaviareň má vo svojom jedálnom lístku naozaj širokú škálu možností. My však ideme o krok ďalej a navrhujeme prídavky, ktoré nielenže prispejú k jedinečnej chuti, ale dodajú káve aj ďalšie vitamíny a minerály. Objavte naše recepty.

Kurkuma latte

Kurkuma je rastlina z čeľade zázvorovitých, ktorá sa vyznačuje charakteristickou chuťou a vôňou. Táto rastlina obsahuje kurkumín, žltooranžovo sfarbený pigment, ktorý má špeciálne vlastnosti. Za jej najväčší prínos sa považuje protizápalový účinok, prevencia tráviacich porúch a črevných ochorení, zmiernenie bolesti kĺbov a opuchov a zníženie hladiny „zlého“ cholesterolu. Je osvedčeným doplnkom na zlepšenie imunity a možno ho použiť aj na prípravu kávy s originálnou chuťou.

Zloženie:

📱 Súťaž o telefón v hodnote 1000€
👉 Sledujte náš Facebook
  • 1/3 šálky mlieka
  • 1 espresso
  • 1 čajová lyžička kurkumy v prášku
  • štipka škorice
  • voliteľné: cukor alebo med alebo javorový sirup

Spôsob prípravy:

  1. Pripravte si vysoký pohár a nalejte doň espresso. Potom napeníme mlieko, kým nie je teplé.
  2. Hotové mlieko zmiešajte s kurkumou a škoricou. Nakoniec pridajte cukor alebo med – podľa chuti.

Ružové latte

Ďalšou ingredienciou, ktorú by si málokto spojil s kávou, je červená repa. S pridaním tejto zeleniny s krásnou, intenzívnou farbou možno pripraviť takzvané ružové latte. Ako ho pripraviť a ako chutí káva s červenou repou?

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Vo Vysokých Tatrach nasnežilo až pol metra snehu. Ľudia točia nádherné zábery

Zdanlivo zvláštna kombinácia vás možno príjemne prekvapí. Káva s červenou repou vás poteší nielen svojou originálnou farbou, ale dodá vám aj vitamíny a antioxidanty. Pridaním červenej repy môže byť klasická káva ešte zdravšia.

Zloženie:

  • 125 ml mlieka s obsahom tuku 3,2 % alebo baristického mlieka
  • ¼ šálky šťavy z červenej repy (šťavu možno nahradiť práškom z červenej repy)
  • 1 espresso
  • 1 čajová lyžička javorového sirupu alebo medu

Spôsob prípravy:,

  1. Pripravte si vysoký pohár a nalejte doň javorový sirup alebo med. Mlieko zmiešajte so šťavou z červenej repy a napenite ho pomocou napeňovača.
  2. Medzitým uvarte espresso a nalejte ho do pohára s medom alebo sirupom. Potom pridajte mliečnu penu.
  3. Celé to posypte lyofilizovanými malinami alebo jahodami, výborne poslúži aj škorica.

Ľadová káva s melónom a limetkou

V horúcich dňoch sa radi zachraňujeme studenými nápojmi, najmä ľadovou kávou. Ak kávu skombinujeme aj s ľadom a ovocím, môžeme svoje telo účinnejšie osviežiť. Odporúčame kombinovať kofeín s melónom, ktorý nielenže schladí a skvele chutí, ale aj zvyšuje krvný obeh.

Zloženie:

  • 2 plátky vodného melóna
  • šťava z 1/2 limetky
  • 4 kocky ľadu
  • 1 espresso
  • 1 čajová lyžička javorového sirupu alebo medu
Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Parlament zrušil transakčnú daň pre živnostníkov. Od kedy to bude platné?

Spôsob prípravy:

  1. Do vysokého pohára nalejte espresso. Umyte melón, ošúpte ho a odstráňte semienka.
  2. Potom v mixéri rozmixujte ľad, melón, limetkovú šťavu a lyžičku medu alebo javorového sirupu. Rozmixovanú zmes nalejte do kávy.

Ľadová káva s ríbezľami

Studená káva sa dobre hodí aj k ďalšiemu ovociu, ktoré s kávou vôbec nesúvisí. Ríbezle, ako sa im hovorí, sú originálnym doplnkom a oplatí sa túto kombináciu vyskúšať, pretože má mnoho priaznivcov. Ríbezle zvyšujú zdravotnú hodnotu kofeínového nápoja, ktorý Poliaci milujú. Tieto nenápadné, drobné plody majú veľa vitamínov a posilňujú imunitu organizmu.

Zloženie:

  • hrsť ríbezlí
  • pohár studeného mlieka (kravského alebo rastlinného)
  • 70 ml studeného espressa
  • lyžička medu

Spôsob prípravy:

  1. Pripravte si vysoký pohár a nalejte doň espresso. Umyte ríbezle a orestujte ich s medom.
  2. Po vyprážaní ich prepasírujte cez sito a dužinu nalejte do pohára s kávou.
  3. Mlieko speníme a pridáme do pohára. Nakoniec pomaly, najlepšie lyžičkou, nalejte do pohára studenú kávu.

Káva s arašidovým maslom

Milovníci neobvyklých chutí ocenia aj kávu s prídavkom arašidového masla. Arašidové maslo má mnoho cenných výživových vlastností. Okrem iného je cenené pre svoje bohatstvo na nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú hladinu zlého cholesterolu, a obsah vlákniny, ktorá podporuje metabolizmus. Orechy obsahujú aj vitamíny a minerálne látky vrátane horčíka a železa – ktoré zabraňujú anémii. Arašidové maslo obsahuje aj rastlinné steroly a fytoestrogény, ktoré zlepšujú kardiovaskulárne funkcie a majú protirakovinové účinky.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
O pár hodín začne v týchto slovenských okresoch snežiť

Zloženie:

  • 1/2 šálky silnej kávy
  • 3/4 šálky mlieka (voliteľné)
  • agávový sirup

Spôsob prípravy:

  1. V malom hrnci zohrejte mlieko s arašidovým maslom. Po zohriatí, ale nie po zovretí, rozmixujte obsah v mixéri na hladkú pastu.
  2. Pripravte si vysoký pohár a nalejte doň uvarenú kávu. Potom do kávy pridajte rozmixované maslo a mlieko.
  3. Nakoniec pridajte agávový sirup a premiešajte.

Latte so spirulinou

Spirulina je druh sinice, modrozelenej riasy, ktorá sa považuje za jednu z najstarších foriem života na Zemi. Táto úplne prírodná superpotravina je už roky uznávaná pre svoje špeciálne zdravotné vlastnosti vrátane zlepšenia imunitného systému, protizápalových účinkov a ochrany pred bakteriálnymi a vírusovými infekciami. Spirulina tiež zvyšuje tvorbu červených krviniek, čím zabraňuje vzniku anémie.

Zloženie:

  • 1/3 šálky mlieka
  • 1 espresso
  • voliteľné: cukor, med, javorový sirup

Spôsob prípravy:

  1. Pripravte si vysoký pohár a nalejte doň espresso. Potom napeníme mlieko, buď horúce, alebo studené.
  2. Hotové mlieko zmiešajte so spirulinou tak, aby ste nerozbili penu.
  3. Nakoniec pridajte zmes spiruliny a kávového mlieka, cukor alebo med podľa chuti.

Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *