Káva nie je len malá čierna káva. Dnes sa môže piť v mnohých verziách – s mliekom, rastlinným nápojom, zmrzlinou alebo šľahačkou. Kaviareň má vo svojom jedálnom lístku naozaj širokú škálu možností. My však ideme o krok ďalej a navrhujeme prídavky, ktoré nielenže prispejú k jedinečnej chuti, ale dodajú káve aj ďalšie vitamíny a minerály. Objavte naše recepty.
Kurkuma latte
Kurkuma je rastlina z čeľade zázvorovitých, ktorá sa vyznačuje charakteristickou chuťou a vôňou. Táto rastlina obsahuje kurkumín, žltooranžovo sfarbený pigment, ktorý má špeciálne vlastnosti. Za jej najväčší prínos sa považuje protizápalový účinok, prevencia tráviacich porúch a črevných ochorení, zmiernenie bolesti kĺbov a opuchov a zníženie hladiny „zlého“ cholesterolu. Je osvedčeným doplnkom na zlepšenie imunity a možno ho použiť aj na prípravu kávy s originálnou chuťou.
Zloženie:
- 1/3 šálky mlieka
- 1 espresso
- 1 čajová lyžička kurkumy v prášku
- štipka škorice
- voliteľné: cukor alebo med alebo javorový sirup
Spôsob prípravy:
- Pripravte si vysoký pohár a nalejte doň espresso. Potom napeníme mlieko, kým nie je teplé.
- Hotové mlieko zmiešajte s kurkumou a škoricou. Nakoniec pridajte cukor alebo med – podľa chuti.
Ružové latte
Ďalšou ingredienciou, ktorú by si málokto spojil s kávou, je červená repa. S pridaním tejto zeleniny s krásnou, intenzívnou farbou možno pripraviť takzvané ružové latte. Ako ho pripraviť a ako chutí káva s červenou repou?
Zdanlivo zvláštna kombinácia vás možno príjemne prekvapí. Káva s červenou repou vás poteší nielen svojou originálnou farbou, ale dodá vám aj vitamíny a antioxidanty. Pridaním červenej repy môže byť klasická káva ešte zdravšia.
Zloženie:
- 125 ml mlieka s obsahom tuku 3,2 % alebo baristického mlieka
- ¼ šálky šťavy z červenej repy (šťavu možno nahradiť práškom z červenej repy)
- 1 espresso
- 1 čajová lyžička javorového sirupu alebo medu
Spôsob prípravy:,
- Pripravte si vysoký pohár a nalejte doň javorový sirup alebo med. Mlieko zmiešajte so šťavou z červenej repy a napenite ho pomocou napeňovača.
- Medzitým uvarte espresso a nalejte ho do pohára s medom alebo sirupom. Potom pridajte mliečnu penu.
- Celé to posypte lyofilizovanými malinami alebo jahodami, výborne poslúži aj škorica.
Ľadová káva s melónom a limetkou
V horúcich dňoch sa radi zachraňujeme studenými nápojmi, najmä ľadovou kávou. Ak kávu skombinujeme aj s ľadom a ovocím, môžeme svoje telo účinnejšie osviežiť. Odporúčame kombinovať kofeín s melónom, ktorý nielenže schladí a skvele chutí, ale aj zvyšuje krvný obeh.
Zloženie:
- 2 plátky vodného melóna
- šťava z 1/2 limetky
- 4 kocky ľadu
- 1 espresso
- 1 čajová lyžička javorového sirupu alebo medu
Spôsob prípravy:
- Do vysokého pohára nalejte espresso. Umyte melón, ošúpte ho a odstráňte semienka.
- Potom v mixéri rozmixujte ľad, melón, limetkovú šťavu a lyžičku medu alebo javorového sirupu. Rozmixovanú zmes nalejte do kávy.
Ľadová káva s ríbezľami
Studená káva sa dobre hodí aj k ďalšiemu ovociu, ktoré s kávou vôbec nesúvisí. Ríbezle, ako sa im hovorí, sú originálnym doplnkom a oplatí sa túto kombináciu vyskúšať, pretože má mnoho priaznivcov. Ríbezle zvyšujú zdravotnú hodnotu kofeínového nápoja, ktorý Poliaci milujú. Tieto nenápadné, drobné plody majú veľa vitamínov a posilňujú imunitu organizmu.
Zloženie:
- hrsť ríbezlí
- pohár studeného mlieka (kravského alebo rastlinného)
- 70 ml studeného espressa
- lyžička medu
Spôsob prípravy:
- Pripravte si vysoký pohár a nalejte doň espresso. Umyte ríbezle a orestujte ich s medom.
- Po vyprážaní ich prepasírujte cez sito a dužinu nalejte do pohára s kávou.
- Mlieko speníme a pridáme do pohára. Nakoniec pomaly, najlepšie lyžičkou, nalejte do pohára studenú kávu.
Káva s arašidovým maslom
Milovníci neobvyklých chutí ocenia aj kávu s prídavkom arašidového masla. Arašidové maslo má mnoho cenných výživových vlastností. Okrem iného je cenené pre svoje bohatstvo na nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú hladinu zlého cholesterolu, a obsah vlákniny, ktorá podporuje metabolizmus. Orechy obsahujú aj vitamíny a minerálne látky vrátane horčíka a železa – ktoré zabraňujú anémii. Arašidové maslo obsahuje aj rastlinné steroly a fytoestrogény, ktoré zlepšujú kardiovaskulárne funkcie a majú protirakovinové účinky.
Zloženie:
- 1/2 šálky silnej kávy
- 3/4 šálky mlieka (voliteľné)
- agávový sirup
Spôsob prípravy:
- V malom hrnci zohrejte mlieko s arašidovým maslom. Po zohriatí, ale nie po zovretí, rozmixujte obsah v mixéri na hladkú pastu.
- Pripravte si vysoký pohár a nalejte doň uvarenú kávu. Potom do kávy pridajte rozmixované maslo a mlieko.
- Nakoniec pridajte agávový sirup a premiešajte.
Latte so spirulinou
Spirulina je druh sinice, modrozelenej riasy, ktorá sa považuje za jednu z najstarších foriem života na Zemi. Táto úplne prírodná superpotravina je už roky uznávaná pre svoje špeciálne zdravotné vlastnosti vrátane zlepšenia imunitného systému, protizápalových účinkov a ochrany pred bakteriálnymi a vírusovými infekciami. Spirulina tiež zvyšuje tvorbu červených krviniek, čím zabraňuje vzniku anémie.
Zloženie:
- 1/3 šálky mlieka
- 1 espresso
- voliteľné: cukor, med, javorový sirup
Spôsob prípravy:
- Pripravte si vysoký pohár a nalejte doň espresso. Potom napeníme mlieko, buď horúce, alebo studené.
- Hotové mlieko zmiešajte so spirulinou tak, aby ste nerozbili penu.
- Nakoniec pridajte zmes spiruliny a kávového mlieka, cukor alebo med podľa chuti.