Len dva kusy tohto položte k chlebu. Ostane dlhé dni čerstvý ako nový

chlieb
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Hoci v kuchyni radi experimentujeme s novými receptami a výrobkami, chlieb je pre mnohých ľudí stále neodmysliteľnou súčasťou každodenného jedálnička. Sendviče sa vyrábajú so širokou škálou sladkých aj slaných príloh. Predstavujú spôsob, ako sa rýchlo najesť. Neviete si bez nich predstaviť deň? Musíte si uvedomiť, že skladovanie chleba má svoje vlastné pravidlá. Ak ich nebudete dodržiavať, chlieb sa rýchlo vysuší alebo splesnivie.

Robíme to stále. Chlieb končí v koši

Najradšej by sme každý deň jedli čerstvý, voňavý chlieb s chrumkavou kôrkou. Bohužiaľ, nie každý si môže dovoliť ísť každé ráno do pekárne, preto si pri nákupe urobíme zásoby chleba alebo rožkov aspoň na niekoľko dní. Tu sa začínajú schody, pretože chyby pri skladovaní chleba majú za následok okamžité vysušenie alebo vznik plesní.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Zelenskyj odkazuje Slovákom jasné „nie“ v jednej otázke. Putinovi sa to páčiť nebude

Predovšetkým sa vyhýbajte skladovaniu chleba v plastových vreckách. Nezabezpečujú dostatočné vetranie a hromadí sa v nich vlhkosť. V takýchto podmienkach sa na potravinách rýchlo objavia nevzhľadné zvyšky. Niet pochýb o tom, že práve plesne spôsobujú, že potraviny nie sú vhodné na konzumáciu.

Venujte pozornosť podmienkam vo svojej kuchyni. Chlieb neskladujte v blízkosti zdrojov tepla (napr. rúry alebo sporáka) ani na prudkom slnečnom svetle. Krajce sa rýchlo zmenia na zatuchnuté sucháre.

Môže sa chlieb uchovávať v chladničke?

Hoci spotrebič výborne uchováva mnohé potraviny, chlieb v chladničke rýchlo stráca svoju chuť a štruktúru. Nízka teplota spôsobuje, že chlieb rýchlejšie tvrdne. Optimálna teplota na skladovanie chleba je medzi 18 a 22 °C.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Obsadí Putin aj Slovensko? Ukrajina je len začiatok, varuje nemecký kancelár Merz

Ako môžem skladovať chlieb? Dva spôsoby zachovania čerstvosti

Pre voňavé bochníky a žemle je najlepšia izbová teplota. Nenechávajte ich však na kuchynskej linke bez akéhokoľvek obalu. Jednoduché riešenia vám umožnia správne skladovať chlieb – vyberte si ich podľa vlastného pohodlia a veľkosti vašej kuchyne.

  • Ak trpíte nedostatkom miesta, uchovávajte chlieb v plátenných alebo bavlnených vreckách. Nezaberajú veľa miesta a je ľahké ich udržiavať hygienické – stačí ich hodiť do práčky.
  • Praktickou možnosťou je zaobstarať si chlebník. Mnohé takéto pomôcky slúžia nielen na praktické účely, ale vďaka svojej estetickej stránke sú aj pútavým doplnkom kuchyne. Najlepšie chlebníky sú tie, ktoré sú vyrobené z prírodného materiálu – dreva a bambusu.
Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Na Slovensku sa šíri nový podvod: Hlas v telefóne bude znieť ako vaša mama či babička!

Do chlebníka vložte dva kusy. Chlieb zostane chrumkavý a čerstvý.

Kuchynské triky sú prekvapivo jednoduché a účinné. Jeden z nich využijete pri skladovaní chleba. Do nádoby, v ktorej uchovávate chlieb, vložte dve kocky cukru. Aj keď sa to na prvý pohľad môže zdať prekvapujúce, dokáže to zázraky. Cukor absorbuje prebytočnú vlhkosť z prostredia a chráni tak potraviny pred tvorbou plesní. Chlieb bude dlhšie chutiť ako priamo z pekárne.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *