Hoci v kuchyni radi experimentujeme s novými receptami a výrobkami, chlieb je pre mnohých ľudí stále neodmysliteľnou súčasťou každodenného jedálnička. Sendviče sa vyrábajú so širokou škálou sladkých aj slaných príloh. Predstavujú spôsob, ako sa rýchlo najesť. Neviete si bez nich predstaviť deň? Musíte si uvedomiť, že skladovanie chleba má svoje vlastné pravidlá. Ak ich nebudete dodržiavať, chlieb sa rýchlo vysuší alebo splesnivie.
Robíme to stále. Chlieb končí v koši
Najradšej by sme každý deň jedli čerstvý, voňavý chlieb s chrumkavou kôrkou. Bohužiaľ, nie každý si môže dovoliť ísť každé ráno do pekárne, preto si pri nákupe urobíme zásoby chleba alebo rožkov aspoň na niekoľko dní. Tu sa začínajú schody, pretože chyby pri skladovaní chleba majú za následok okamžité vysušenie alebo vznik plesní.
Predovšetkým sa vyhýbajte skladovaniu chleba v plastových vreckách. Nezabezpečujú dostatočné vetranie a hromadí sa v nich vlhkosť. V takýchto podmienkach sa na potravinách rýchlo objavia nevzhľadné zvyšky. Niet pochýb o tom, že práve plesne spôsobujú, že potraviny nie sú vhodné na konzumáciu.
Venujte pozornosť podmienkam vo svojej kuchyni. Chlieb neskladujte v blízkosti zdrojov tepla (napr. rúry alebo sporáka) ani na prudkom slnečnom svetle. Krajce sa rýchlo zmenia na zatuchnuté sucháre.
Môže sa chlieb uchovávať v chladničke?
Hoci spotrebič výborne uchováva mnohé potraviny, chlieb v chladničke rýchlo stráca svoju chuť a štruktúru. Nízka teplota spôsobuje, že chlieb rýchlejšie tvrdne. Optimálna teplota na skladovanie chleba je medzi 18 a 22 °C.
Ako môžem skladovať chlieb? Dva spôsoby zachovania čerstvosti
Pre voňavé bochníky a žemle je najlepšia izbová teplota. Nenechávajte ich však na kuchynskej linke bez akéhokoľvek obalu. Jednoduché riešenia vám umožnia správne skladovať chlieb – vyberte si ich podľa vlastného pohodlia a veľkosti vašej kuchyne.
- Ak trpíte nedostatkom miesta, uchovávajte chlieb v plátenných alebo bavlnených vreckách. Nezaberajú veľa miesta a je ľahké ich udržiavať hygienické – stačí ich hodiť do práčky.
- Praktickou možnosťou je zaobstarať si chlebník. Mnohé takéto pomôcky slúžia nielen na praktické účely, ale vďaka svojej estetickej stránke sú aj pútavým doplnkom kuchyne. Najlepšie chlebníky sú tie, ktoré sú vyrobené z prírodného materiálu – dreva a bambusu.
Do chlebníka vložte dva kusy. Chlieb zostane chrumkavý a čerstvý.
Kuchynské triky sú prekvapivo jednoduché a účinné. Jeden z nich využijete pri skladovaní chleba. Do nádoby, v ktorej uchovávate chlieb, vložte dve kocky cukru. Aj keď sa to na prvý pohľad môže zdať prekvapujúce, dokáže to zázraky. Cukor absorbuje prebytočnú vlhkosť z prostredia a chráni tak potraviny pred tvorbou plesní. Chlieb bude dlhšie chutiť ako priamo z pekárne.