Len to dajte na banány a budú čerstvé viac ako dva týždne

banany
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Banány sú chutné, výživné a u nás mimoriadne obľúbené. No ich krátka trvanlivosť dokáže narobiť vrásky nejednej domácnosti. Zelené sa zmenia na prezreté behom pár dní a často končia v koši. Ak však poznáte jednoduché triky na skladovanie a využitie, banány vám vydržia dlhšie – a ani jeden nepríde nazmar (foto: plenum.sk)

banany

Prečo banány tak rýchlo hnednú?

Proces dozrievania banánov výrazne ovplyvňuje plyn zvaný etylén, ktorý si plody prirodzene vytvárajú. Čím sú banány zrelšie, tým viac etylénu uvoľňujú – a to nielen urýchľuje ich vlastné dozrievanie, ale ovplyvňuje aj ostatné ovocie v ich okolí. Preto je dôležité neukladať ich vedľa jabĺk, hrušiek či broskýň, ktoré tiež produkujú etylén a celý proces ešte viac urýchľujú.

Jednoduché tipy, ako predĺžiť čerstvosť banánov

Chcete, aby vaše banány vydržali dlhšie svieže a chutné? Stačí niekoľko praktických úprav v spôsobe ich skladovania:

1. Oddelené skladovanie

Nenechávajte banány v ovocnej mise spolu s inými druhmi ovocia. Ideálne je zavesiť ich na špeciálny háčik alebo stojan, aby sa neotláčali a mali dostatok vzduchu zo všetkých strán.

2. Zabalenie stoniek

Obľúbený trik, ktorý naozaj funguje: obalenie stoniek potravinovou fóliou. Týmto spôsobom znížite množstvo etylénu, ktoré sa uvoľňuje z vrchnej časti banánov, čím spomalíte celý dozrievací proces.

3. Využitie chladničky

Akonáhle banány dosiahnu ideálnu zrelosť, pokojne ich premiestnite do chladničky. Šupka síce stmavne, ale vnútro zostane svieže a chuťovo kvalitné ešte niekoľko dní.

banany alobal

Prezreté banány? Nevyhadzujte ich, premeňte ich na dobroty!

Aj keď banány zhnednú, stále môžu poslúžiť ako základ pre rôzne chutné a zdravé recepty. Tu sú tie najlepšie:

✔ Zmrazenie na neskôr

Ošúpte a nakrájajte prezreté banány, vložte ich do uzatvárateľného vrecka a zamrazte. Skvelo sa hodia do smoothies alebo ako základ domácej zmrzliny.

✔ Rýchly banánový puding

Zmiešajte dva mäkké banány s tromi lyžicami zemiakového škrobu a pol litrom mlieka. Po krátkom uvarení získate jemný puding, ktorý si obľúbia deti aj dospelí.

✔ Banánová nátierka „nutella“

Skúste zmixovať prezretý banán s avokádom, kakaom a trochou medu – vznikne zdravá verzia čokoládovej nátierky, ktorá prekvapí chuťou aj zložením.

✔ Domáca banánová zmrzlina

Zmiešajte 300 g banánov, 150 ml smotany, 50 ml mlieka a 70 g cukru. Po vychladení a rozmixovaní získate lahodný a osviežujúci dezert na letné dni.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *