Hrozno je rozhodne nezvyčajné ovocie. Osobne nepoznám nikoho, kto by ich nemal rád. Preto ich radi pestujeme na našich pozemkoch, vyrábame z nich konzervy alebo ich jeme vo forme dezertov.
Vedeli ste však, že zdraviu prospešné vlastnosti majú nielen plody, ale aj listy hrozna? Ako je to možné? Toto tajomstvo mi prezradil priateľ pestovateľ. Jednoducho som tomu nemohol uveriť.
Využite hrozno naplno
O zdravotných výhodách hrozna by sa dalo hovoriť celé hodiny. Gréci, Taliani a Francúzi sú si toho dobre vedomí a o hrozne a víne vedia viac ako ktokoľvek iný.
Vedia tiež, že magické vlastnosti listov hrozna sa dajú využiť aj po zbere posledného plodu, aby sa potenciál rastliny využil naplno.
Čo je to vlastne s hroznovými listami? Ukázalo sa, že sú bohaté na vitamíny A, C a B, pričom obsahujú aj množstvo minerálnych látok, ako je draslík, kyselina listová a antioxidanty.
Zdraviu prospešné vlastnosti listov viniča
Vedecké štúdie preukázali, že viničové listy pôsobia proti starnutiu (vďaka zlúčenine nazývanej resvaratol), čistia organizmus od toxínov a pomáhajú liečiť kŕčové žily a problémy s krvným tlakom.
Otázkou je, ako využiť potenciál viničových listov – veď ich predsa nebudeme konzumovať v pevnej forme, alebo áno? Čítajte pozorne, pretože práve tu sa začína to pravé kúzlo.
Tento patent ma ohúril
Keď mi priateľ pestovateľ povedal o tomto patente, zostal som bez slov. Povedal, že listy viniča chutia takmer ako špenát. Bol som trochu skeptický, ale hneď ako ma tento muž pohostil šalátom, ktorý obsahoval tieto viničové listy, zmenil som názor.
Uviedol, že zo sušených viničových listov sa dá ľahko uvariť aromatický nálev, ktorý je mimochodom dobrý aj na akékoľvek podráždenie pokožky napríklad po uštipnutí hmyzom.
Nuž, hoci ešte pred niekoľkými týždňami by som si bol ťukol na hlavu, keby som počul, že niekto zbiera viničové listy, teraz to robím sám. Už sa teším, ako prekvapím svoju rodinu netradičnou pochúťkou.