Ľudia po 50-tke by nemali jesť tieto jedlá. Skracujú si tak život

jedlo
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Viac ako tretina slovenskej populácie má vysoký krvný tlak. A čím sme starší, tým je pravdepodobnejšie, že budeme patriť medzi nich. Vysoký krvný tlak má viacero príčin, ale skôr ako siahneme po liekoch, môžeme sa pokúsiť bojovať s ním pomocou tzv. režimových opatrení. To znamená nefajčiť, jesť viac ovocia a zeleniny, dopriať telu pohyb, nestresovať sa a tiež menej soliť.

Preč s polotovarmi a rýchlym občerstvením

Náš denný príjem soli by mal byť približne 5 g (asi 1 čajová lyžička). Údaje však ukazujú, že v priemere jej skonzumujeme až 3-krát viac. Väčšina tohto množstva pochádza z priemyselne spracovaných potravín a len asi 25 % pridávame do vlastných potravín. Hovoríme samozrejme o rýchlom občerstvení a rôznych polotovaroch. Alebo o potravinách, ktoré si kupujeme hotové a ako nám hovoria reklamy, stačí ich len ohriať.

Možno si ani neuvedomujeme, že soľ je prítomná aj v pečive, syroch a nakladanej zelenine. Mali by sme však obmedziť aj spotrebu údenín. Ďalšou nevýhodou soli je, že ničí chuťové poháriky, ktoré sa voči nej časom stávajú odolnými. Aby nám teda chutila, musíme do jedla na tanieri časom pridávať čoraz viac soli. Nadmerné solenie tiež vedie k nežiaducej dehydratácii.

Soľ skracuje život

Konzumácia príliš veľkého množstva soli môže skrátiť dĺžku vášho života o viac ako 2 roky. Podľa výskumu uverejneného v časopise European Heart Journal majú ľudia, ktorí si do jedla pridávajú viac soli, ako je odporúčané množstvo, až o 28 % vyššiu pravdepodobnosť predčasnej smrti. Ten istý výskum potvrdil, že vysoká konzumácia draslíka, ktorý sa nachádza v ovocí a zelenine, môže toto riziko výrazne znížiť. Nadmerná konzumácia soli jednoznačne vedie k vysokému krvnému tlaku, ktorý zasa zvyšuje riziko infarktu a mŕtvice. Neprispieva však ani našim obličkám.

Nahraďte ju bylinkami

Ak teda chcete urobiť niečo pre svoje zdravie, sledujte množstvo soli, ktorú konzumujete. Aby ste ju mali pod väčšou kontrolou, odporúča sa variť doma. Takto môžete mať soľ pod drobnohľadom. Chuť jedla môžete zlepšiť aj tak, že namiesto soli použijete bylinky alebo korenie bez soli. Vhodný je napríklad cesnak, korenie, rasca alebo kôpor. Často pomôže aj zelenina alebo trochu citrónovej šťavy.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *