Na Slovensku sa v predaji objavila potravina, ktorá môže predstavovať vážne zdravotné riziko. Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS SR) varuje pred rybím mäsom so zvýšeným obsahom ortuti, ktoré sa dostalo na pulty predajní.

Ide o steak zo žraloka modrého (Prionace glauca), ktorého konzumácia môže byť nebezpečná najmä pre tehotné ženy, dojčiace matky a deti, uvádza portál regiony.sk
Odhalili ortuť nad povolený limit
Podľa oficiálnej správy ŠVPS SR bola 19. júna 2025 v predajni PPP PROJEKT-MARKET v Kolárove odobratá úradná vzorka žraločieho steaku. Laboratórne analýzy odhalili, že obsah ortuti vo výrobku dosiahol hodnotu 1,37 mg/kg, čo je o 37 % viac ako maximálny povolený limit 1,0 mg/kg, stanovený nariadením Európskej komisie (EÚ) č. 2023/915.
„Na základe výsledkov laboratórnej analýzy bola vo vzorke preukázaná prítomnosť ortuti v množstve 1,37 mg/kg, čo prekračuje maximálnu povolenú hodnotu,“ uviedli kontrolóri z inšpekcie.
Riziko pre zdravie spotrebiteľov
Ortuť sa v životnom prostredí hromadí v telách veľkých morských rýb a predátorov. Najtoxickejšou formou je metylortuť, ktorá sa ukladá v ľudskom tele a môže spôsobovať neurologické poškodenia. Citlivé skupiny obyvateľstva sú pri jej pôsobení obzvlášť ohrozené.
Opakovaná konzumácia rýb s vysokým obsahom ortuti môže spôsobiť vážne zdravotné komplikácie vrátane vývojových porúch plodu, porúch nervového systému či poškodenia obličiek.
Výrobok pochádza zo Španielska, predával sa aj v Maďarsku
Inkriminovaný produkt – žralok modrý steak so šaržovým číslom L117870 a dátumom minimálnej trvanlivosti 17.08.2026 – pochádza zo Španielska. Distribuovaný bol na území Slovenskej republiky a Maďarska.
Sťahovanie z trhu už prebieha
Predajca medzičasom informoval všetkých svojich odberateľov o probléme a začal proces sťahovania výrobku z trhu. Spotrebitelia, ktorí si uvedený výrobok zakúpili, ho môžu vrátiť v mieste predaja a žiadať o náhradu.