Na Slovensku začínajú ponúkať mäso z ulovených medveďov

medved hnedy slovensko
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Na Slovensku sa menia pravidlá spracovania tiel medveďov, ktoré boli legálne usmrtené v rámci zásahov proti problémovým jedincom. Namiesto likvidácie v kafilérii ich mäso poputuje do reštaurácií. O novinke informoval štátny tajomník ministerstva životného prostredia Filip Kuffa. Prvé medvedie špeciality sa tak môžu opäť objaviť na jedálnych lístkoch.

medved hnedy slovensko

Mäso z medveďov sa môže legálne podávať v gastroprevádzkach

Slovenské reštaurácie a koliby budú môcť ponúkať jedlá z medvedieho mäsa, pokiaľ pôjde o exempláre legálne ulovené v súlade s predpismi. Ako na sociálnej sieti oznámil štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Filip Kuffa (nominant SNS), nové pravidlá umožnia namiesto kafilérie poskytnúť mäso na predaj.

„Od dnešného dňa budú naše organizácie pod MŽP – po splnení všetkých podmienok – ponúkať odlovené jedince na odpredaj,“ uviedol Kuffa v pondelok na Facebooku.

Certifikát CITES ako záruka legálneho pôvodu

Aby mohla reštaurácia spracovať alebo podávať medvedie mäso, musí získať tzv. CITES certifikát. Tento dokument potvrdzuje, že zviera bolo ulovené v súlade so zákonom a umožňuje ďalšie využitie v gastronómii.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Poľovník vystrelil na líšku, projektil skončil v detskej izbe rodinného domu

„Každý, kto chce mäso predať ďalej, musí požiadať o vydanie tzv. CITES certifikátu. Ten zaručuje, že jedinec bol legálne odlovený, a zároveň umožňuje napríklad gastroprevádzkam predávať hotové jedlá ďalej,“ doplnil Kuffa.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Zakáže EÚ Slovákom údené syry? Brusel chystá prísne pravidlá pre výrobcov

Medvedí guláš aj škvarky: špeciality, ktoré sa už objavili

S podávaním medvedieho mäsa má Slovensko už skúsenosti. V minulom roku ponúkala koliba v Tatranskej Štrbe napríklad medvedí guláš s knedľou alebo topinky s medvedími škvarkami. Majiteľ zariadenia tvrdil, že mäso pochádzalo z legálneho odstrelu a prešlo hygienickou kontrolou. Túto informáciu potvrdil aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Poprade.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Toto je zlé! Na Slovensku krachuje úplne celá fabrika

Odstrel len pri hrozbe pre ľudí či majetok

Zásahové tímy alebo poľovnícke združenia môžu pristúpiť k odstrelu medveďa len v prípade, že šelma ohrozuje ľudský život, zdravie, hospodárske zvieratá alebo úrodu. Parlament ešte v júni minulého roka schválil výnimku z prísnej ochrany medveďa hnedého, ktorá umožňuje zásah aj bez zdĺhavého povoľovacieho procesu. Nevyhnutným predpokladom však zostáva vyhlásenie mimoriadnej situácie v postihnutej oblasti.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *