Najlepšie hnojivo pre vaše jablone v záhrade. Bez chémie a zadarmo

jablka jablon
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Jablone sú obľúbenou súčasťou mnohých záhrad, no aby prinášali chutné a zdravé plody, potrebujú správnu starostlivosť.

Jedným z najdôležitejších krokov v ich pestovaní je hnojenie, ktoré zabezpečuje rast, kvitnutie a tvorbu kvalitných plodov. Prvé hnojenie by malo prebehnúť už na jar. Poradíme vám, čím a kedy hnojiť jablone, aby ste im poskytli optimálne podmienky na rast a bohatú úrodu.

Prečo je hnojenie jabloní také dôležité?

Každý ovocný strom potrebuje dostatok živín, aby sa mohol správne vyvíjať a prinášať plody. Jabloň nie je výnimkou – jej hnojenie by sa malo vykonávať v rôznych fázach rastu, najmä počas vegetácie, kvitnutia a tvorby plodov.

Najdôležitejšie prvky, ktoré podporujú zdravý vývoj jabloní, sú:

  • Dusík (N) – zabezpečuje rast stromu, vývoj listov a nových výhonkov.
  • Fosfor (P) – posilňuje koreňový systém a podporuje tvorbu kvetných pukov.
  • Horčík (Mg) – je nevyhnutný pre fotosyntézu.
  • Draslík (K) – ovplyvňuje veľkosť, vzhľad a chuť plodov.

Okrem týchto základných prvkov jabloň potrebuje aj mikroživiny, ako sú vápnik, bór, meď, zinok, mangán a železo. Správna výživa zlepšuje odolnosť stromu voči chorobám a nepriaznivým podmienkam.

Kedy hnojiť jabloň? Správne načasovanie je kľúčové

Najdôležitejším obdobím na hnojenie jabloní je jar. Prvé hnojenie vykonávame na prelome marca a apríla, keď pôda rozmrzne, ale strom ešte nezačal aktívne rásť. V tomto období korene intenzívne prijímajú živiny, ktoré podporujú rast mladých výhonkov.

Druhé hnojenie sa odporúča v máji, keď jabloň začína vytvárať plody. V prípade intenzívne rastúcich stromov je možné tretie hnojenie začiatkom júna, aby sa posilnil proces dozrievania ovocia.

Prírodné hnojivá pre jablone – čo sa oplatí použiť?

Výber správneho hnojiva je dôležitý pre zdravie stromu a kvalitu úrody. Odporúča sa používať prírodné hnojivá, ktoré obsahujú cenné minerály a zároveň zlepšujú odolnosť stromu. Skvelou ekologickou voľbou je žihľavová zákvas, ktorá je bohatá na výživné látky a veľmi jednoduchá na prípravu.

Ako pripraviť žihľavovú jícha?

  1. 1 kg čerstvej žihľavy (alebo 500 g sušenej) vložíme do veľkej nádoby, napríklad suda.
  2. Zalejeme 10 litrami vody a necháme lúhovať asi 2 týždne, pričom zmes občas premiešame.
  3. Keď začne kvasiť a tvoriť penu, znamená to, že je pripravená na použitie.
  4. Pred aplikáciou zriedime vodou v pomere 1:10 a polievame jablone.

Žihľavová zákvas podporuje rast stromu, zlepšuje chuť ovocia a zároveň chráni pred chorobami. Alternatívou je kompost z rastlinných zvyškov a kuchynského odpadu alebo hnoj, ktorý sa zapracuje do pôdy pod stromom.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *